El Papa ha desenvolupat el seu primer discurs, dins el viatge a Egipte, a aquest país com a “terra de civilització i d’aliances”. Ha estat durant la Conferència Internacional de Pau que es fa a Al-Azhar, la universitat islàmica més antiga. Francesc ha destacatque, en aquesta terra de civilització, “la llum del coneixement ha fet germinar un patrimoni cultural inestimable, gràcies a les iniciatives dels antics habitants”. En aquesta línia, ha afegit que són necessàries iniciatives per al futur, que siguin de pau i per la pau, perquè “no hi haurà pau sense una adequada educació de les joves generacions”. El bisbe de Roma ha comentat igualment que aquesta educació “es converteix en saviesa de vida quan aconsegueix que l’home, en contacte amb el qui el transcendeix i amb tot el que l’envolta, tregui el millor d’ell mateix”.
El pontífex ha aclarit que “la saviesa sap valorar el passat i posar-lo en diàleg amb el present, sense renunciar a una adequada interpretació, i està centrada en la dignitat de l’home”. A partir d’aquí, Francesc ha comentat que, en l’àmbit del diàleg interreligiós, les creences poden “caminar juntes amb la convicció que el futur de tots depèn també de la trobada entre religions i cultures, en un diàleg que, a més, pot ser afavorit si es conjuguen tres indicacions fonamentals, que són el deure de la identitat, la valentia de l’alteritat i la sinceritat de les intencions”. Dins la reflexió sobre educació, el Sant Pare ha recordat la importància d’aquest àmbit “per dialogar amb l’altre reconeixent els seus drets i llibertats” i “per construir el futur”, tenint present que “l’única alternativa a la barbàrie del conflicte és la cultura de l’encontre”.
En un altre moment, el Papa ha reivindicat la urgència de crear aliances com la de terres egípcies, on “creences religioses diferents s’han trobat i cultures diverses s’han barrejat sense confondre, reconeixent la importància d’aliar-se per al bé comú”, davant “la perillosa paradoxa que d’una banda tendeix a reduir la religió a l’esfera privada, i per l’altra, confon l’esfera religiosa i la política sense distingir-les adequadament”. I fent seves unes paraules del Papa copte Teodor II, el bisbe de Roma ha assegurat que “la religió no és un problema sinó part de la solució”, i que ella ens recorda que cal “elevar l’ànim cap al cel per aprendre a construir la ciutat dels homes”. En aquest sentit, amb la ment posada en els manaments que es van promulgar a la muntanya del Sinaí, el Papa ha fet també ressonar el mandat de Déu «no mataràs» (Ex 20,13), recordant que totes les religions estan cridades a posar en pràctica aquest imperatiu, alhora que ha fet una crida als creients de totes les religions perquè “preguin els uns als altres”.
Al final del seu extens discurs, Francesc ha reiterat els requisits necessaris per prevenir els conflictes i construir la pau, unes condicions a les quals estan obligats els responsables de les nacions, institucions, la informació i la cultura. Ha conclòs que es tracta “d’eliminar les situacions de pobresa, d’explotació i d’aturar la proliferació d’armes que, si se segueixen produint i comercialitzant tard o d’hora arribaran a utilitzar-se”. El pontífex ha recordat, finalment, que “només traient a la llum les tèrboles maniobres que alimenten el càncer de la guerra, es poden prevenir les causes reals” dels conflictes.
Inici d’un viatge amb gran expectació
El Papa ha arribat aquest divendres a Egipte com un pelegrí de pau. L’avió pontifici ha aterrat al Caire poc després de les dues del migdia, hora catalana. A l’avió, el Sant Pare ha dit que aquesta és “una visita d’unitat i fraternitat, amb una expectativa especial”, alhora que ha qualificat de molt important la tasca dels periodistes, molt representats en el trajecte. Francesc ha recordat que aquesta visita és fruit d’una invitació tant de les autoritats civils com de les religioses coptes, catòliques i musulmanes, sobretot el gran imam d’Al-Azhar. També ha subratllat que “són menys de dos dies, però molt intensos”.
L’arribada del bisbe de Roma a la capital egípcia ha estat acompanyada per un gran entusiasme expressat per la minoria copta catòlica i catòlica de ritu llatí, un fet que contrasta amb l’orde i la manca de trànsit al llarg de les principals artèries d’una ciutat que té més de 10 milions d’habitants. El Sant Pare és a Egipte per invitació del president de la República, dels Bisbes de l’Església Catòlica, del Papa copte Teodor II i del Gran Imam de la Mesquita d’Al Azhar, Ahmed Mohamed el-Tayyib. Com es pot veure en el logotip realitzat per a aquesta ocasió, el país, la figura de Francesc i la pau són els tres elements bàsics d’aquesta visita, uns valors que tornen a trobar-se en el lema: “El Papa de la pau a l’Egipte de la pau “.
En aquest logotip l’Estat del Nord d’Àfrica està representat pel Nil, símbol de la vida, al costat de les piràmides i a l’esfinx que evoquen la història de la civilització d’aquest antic país. Alhora, la Creu i la mitja lluna s’observen en el centre de la imatge per representar la coexistència entre els diversos components del poble egipci. Naturalment en aquesta composició no hi podia mancar el colom, és a dir, la pau que, com sabem, és el do més gran al qual tendeix cada ésser humà i és també la salutació de les religions monoteistes. Cal destacar així mateix que el colom precedeix la imatge del pontífex per anunciar la seva arribada com a home de pau, en un país de pau.
Després de l’acollida oficial del Sant Pare a l’aeroport internacional del Caire, s’ha fet poc després de dos quarts de tres la cerimònia de benvinguda al Palau Presidencial d’Heliòpolis, amb el president Abdel-Fatah Al Sisi, que ha donat pas a les dues visites de cortesia: al President de la República i al Gran Imam d’Al-Azhar. Després ha tingut lloc la trobada del Sant Pare amb les autoritats i la visita de cortesia al patriarca ortodox Teodor II.
La jornada d’aquest divendres s’ha acabat a la Nunciatura, on Francesc ha estat rebut pel nunci a Egipte, Bruno Musarò, i per un grup de creients al costat de la Parròquia veïna de Sant Josep, atesa per religioses combonianes que han organitzat una acollida amb cants interpretats per les estudiants de la seva escola. Aquest dissabte, tots s’uniran a la multitud que participarà demà al matí en l’Eucaristia en un estadi amb capacitat per a més de 20.000 persones. Després de l’Eucaristia, el Sant Pare dinarà amb els bisbes egipcis i el seguici papal. A les 15.15 hores presidirà una trobada de pregària amb el clergat, els religiosos, les religioses i els seminaristes. Ja després de la cerimònia de comiat, el pontífex iniciarà, a les 17.00, el vol de tornada a Roma, on arribarà per l’aeroport de Ciampino cap a les 20.30 hores.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari de Papa corresponent a aquest divendres 28 d’abril