El Papa ha recordat aquest dimecres que “Jesús va portar al món una esperança nova, i ho va fer a l’estil d’un gra de blat”. Amb aquesta comparació, Francesc ha desenvolupat un intens missatge sobre l’esperança que ens dóna el misteri de la creu, coincidint amb el dimecres anterior al Tridu Pasqual. El Sant Pare ha explicat que Jesucrist “va deixar la seva glòria celestial per venir entre nosaltres fent-se petit”, i ha aclarit, com ja va ensenyar el mateix Jesús abans d’entrar a Jerusalem, que “el gra ha de morir per donar fruit”.
El pontífex ha comentat també que “Jesús, en donar la vida per nosaltres a la creu, va convertir el nostre pecat en perdó, la nostra mort en resurrecció i la nostra por en confiança”. En la mateixa línia, ha afegit que tota aquesta realitat “fa que la nostra esperança reneixi precisament a la creu”. El Sant Pare ha demanat finalment als creients que “mirin cap a la nova vida del ressuscitat, que porta la llum”. En un altre moment, el Papa ha afirmat que, tot i que l’amor passa per la creu i pel sacrifici, per la lògica de l’amor humil de Jesús que implica “un pas obligatori” per als cristians, aquest calvari “no és la destinació final, perquè la meta és la glòria”, com veiem ja des de la nit la Pasqua.
Després de l’audiència general, en saludar els pelegrins de llengua francesa, el pontífex els ha invitat a mirar el crucifix dient-li que, amb ell “no hi ha res perdut” i “podem esperar sempre”. També ha comentat que “esperar amb Jesús vol dir aprendre a veure la resurrecció en la creu, la vida en la mort”. Als de llengua anglesa, els ha invitat a “celebrar la resurrecció del Senyor amb cor purificat i renovat per la gràcia de l’Esperit Sant”, mentre que als de llengua alemanya, els ha animat a “mirar el misteri de Jesús, que ha portat, amb la seva mort en creu, molt de fruit per a tots nosaltres”. De manera particular, Francesc ha animat els joves a ser “llavors d’esperança” per als qui els envolten.
Als pelegrins de llengua portuguesa, el pontífex els ha demanat que es fixin en la Mare de Déu com a “amiga i model de vida, tenint en compte que Maria es va quedar al costat de la creu de Jesús, estimant, també ella, fins al final”. En aquest sentit, ha assegurat que “qui estima passa de la mort a la vida, ja que és l’amor el que fa la Pasqua”. I als de llengua àrab, els ha fet una crida a “acollir en els cors, fixant la mirada en la passió i mort del Senyor, la grandesa del seu amor, i sempre omplint amb la glòria de la Resurrecció les pròpies vides”.
Als pelegrins polonesos, el Sant Pare els ha desitjat especialment que el Tridu Pasqual sigui per a ells “un temps d’esperança que porta pau interior i desig de participar en la vida gloriosa de Crist”. Finalment, després de saludar els pelegrins arribats des de diferents zones d’Itàlia, el Papa ha invitat tots els joves a “viure reflexionant sobre l’amor de Jesús que, per nosaltres, es va immolar a la Creu”. Adreçant-se als malalts, Francesc ha expressat el seu desig que el Divendres Sant els ensenyi la paciència també en el desconsol; i a les parelles que s’acaben de casar, les ha animat a “viure en l’esperança també els moments difícils de les seves noves famílies”.
Intensa activitat en el Tridu Pasqual
D’altra banda, aquest Dijous Sant, Francesc presideix a les 9.30, a la Basílica de Sant Pere, la Missa Crismal. A partir de les 17.00 celebrarà la Missa de la Cena del Senyor a la Casa de Reclusió de Paliano, a la Província de Frosinone (diòcesi de Palestrina). Aquesta solemne cerimònia inclou el ritu del lavatori dels peus, en aquest cas a alguns presos. La Santa Seu ha explicat que aquesta visita del pontífex tindrà un caràcter estrictament privat.
Divendres Sant, el Sant Pare presidirà, a les 17.00 a la Basílica de Sant Pere l’Acte Litúrgic de la Passió del Senyor. I a les 21.15, al Coliseu de Roma, serà al tradicional Viacrucis. Els textos de les meditacions d’aquest any han estat preparats, per decisió de Francesc, per la professora Anne-Marie Pellettier, guanyadora del Premi Ratzinger de 2014. Dissabte Sant, a les 20.30 hores a la Basílica Vaticana, el pontífex presidirà la celebració de la Vetlla Pasqual.
Diumenge de Pasqua, Francesc presidirà la Missa matinal, a les 10.00 a la Plaça de Sant Pere. I al migdia, des del balcó central de la Basílica Vaticana, pronunciarà el seu missatge pascual amb la benedicció Urbi et Orbi, a la Ciutat de Roma i al món. Coincideix que el mateix dia (16 d’abril) el Papa emèrit Benet XVI complirà 90 anys. Finalment destaquem que l’endemà, Dilluns de l’Àngel, el Papa resarà al migdia, amb els fidels i pelegrins que es donaran cita a la Plaça de Sant Pere, la pregària mariana del Regina Coeli, que substitueix l’Àngelus en el temps pasqual.
I encara hem conegut aquest dimecres una altra previsió. Dissabte de la setmana vinent i dins l’octava de Pasqua, el pontífex es desplaçarà fins a la Basílica de Sant Bartomeu a l’Illa Tiberina, per celebrar la Litúrgia de la Paraula amb la Comunitat de Sant Egidi. Aquesta activitat de Francesc en un nou temple romà serà en memòria dels “nous màrtirs” dels segles XX i XXI, segons ha explicat el director de la Sala de Premsa vaticana, Greg Burke.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimecres 12 d’abril.