El Papa recorda que les trobades "no s'acaben amb un bon comunicat"

Francesc ha recordat aquest divendres que les grans reunions de creients no es poden quedar en un bon escrit de conclusions i bons propòsits, sinó que han de donar pas a l’aplicació d’allò que es parla en la vida de cada dia, allà on visquem, un missatge per als qui ajuden a discernir la pròpia vocació i per a tots els cristians. El Papa ha animat concretament els participants en el Congrés Internacional de Pastoral Vocacional, rebuts a la Sala Clementina del Vaticà, a “perseverar en l’actitud de ser propers, de sortir i de sembrar la paraula amb mirades de misericòrdia”.
Després de recordar la particularitat de la missió de Jesús, que “surt al carrer, es posa en camí i va a l’encontre dels sofriments i de les esperances del poble”, el pontífex ha demanat als congressistes que, per fer una bona pastoral vocacional, passin a l’acció. Els ha assegurat que “les reflexions sobre el tema de la trobada no ha d’acabar amb un bon comunicat, ja que la pastoral vocacional és aprendre l’estil de Jesús, que passa pels llocs de la vida quotidiana, s’atura sense pressa i, mentre mira els germans amb misericòrdia, els porta a l’encontre amb Déu Pare”.
Francesc ha destacat la importància de “sortir”, perquè la pastoral vocacional “té necessitat d’una Església en moviment, capaç d’ampliar afronteres, però amb l’amplitud del cor misericordiós de Déu”. El Pontífex ha animat tothom a “sortir de les pròpies rigideses que impedeixen comunicar l’alegria de l’Evangeli”. En aquesta línia, ha aclarit que ho demana “sobretot als pastors de l’Església, als bisbes i als sacerdots, que són els principals responsables de les vocacions cristianes i sacerdotals”. I ha conclòs que “aquesta obligació no es pot quedar en una oficina burocràtica, perquè els mateixos pastors també han viscut una trobada que ha canviat les seves vides”.
Per defensar la segona actitud, la de “veure”, el Sant Pare ha recordat que “la vocació”, com indica l’Evangeli, “comença per una mirada de misericòrdia sobre cadascú, com Jesús a Mateu i ara a tots els pastors”. Finalment, Francesc ha recordat que “cridar” és “el verb típic de la vocació cristiana”, “sense grans discursos i posant-nos en camí”. També ha comentat que “l’Església i el món necessiten sacerdots madurs i equilibrats, pastors intrèpids i generosos, capaços de mostrar proximitat, escolta i misericòrdia”.
tt
El Simposi Internacional de Pastoral Vocacional, promogut per la Congregació per al Clergat amb la participació d’unes 300 personalitats eclesials de tot el món compromeses en aquest àmbit, es fa des de dimecres a Roma. La trobada, inaugurada pel cardenal Beniamino Stella, i compta amb la participació dels cardenals Alberto Suárez Inda i Vincent Nichols. El lema ha estat ‘El va mirar amb misericòrdia i el va escollir‘ (miserando atque eligendo), una frase de l’Evangeli de Mateu i lema del Pontificat de Francesc.
Trobada amb la Fundació Joan Pau II
El Papa, d’altra banda, ha demanat aquest mateix divendres, als membres de la Fundació Joan Pau II, rebuts en audiència dins el seu 35è aniversari, que segueixin ajudant els joves. Els ha animat “a continuar en el compromís de promoció i ajuda a favor de les noves generacions, perquè puguin afrontar els reptes de la vida sempre animats per una sensibilitat evangèlica i esperit de fe”. Igualment ha destacat que “formar la joventut és una inversió per al futur”, i ha expressat el seu desig que “als joves no els sigui robada mai l’esperança del demà”.
En el seu discurs, el Sant Pare ha recordat els 35 anys de tasca que la Fundació realitza, ocasió per per fer un balanç, segons ell, i alhora traçar noves metes i objectius per al futur. Ha recordat igualment que “la finalitat de la Fundació és sostenir les iniciatives de caràcter educatiu, cultural, religiós i caritatiu inspirades en la figura de Sant Joan Pau II, del qual se celebra demà la memòria litúrgica”. El bisbe de Roma ha recordat també el seu recent viatge a Polònia amb ocasió de la Jornada Mundial de la Joventut, per subratllar “l’alegria de la fe” que va trobar en els joves.
I amb l’exemple de la santa polonesa Faustina Kowalska, Francesc ha presentat l’amor com el veritable tresor, per sobre dels béns materials. “Com a cristians, som conscients que tot és do de Déu i que la veritable riquesa no són els diners, que ens poden convertir en esclaus, sinó l’amor de Déu, que ens fa lliures”, ha assegurat. Finalment, ha afegit que “aquest amor es fa notar particularment en el contacte amb el sofriment, la injustícia, la pobresa i el contacte amb qualsevol situació humana, que manifesta de moltes maneres la limitació i la fragilitat de l’home, tant física com moral”. El Papa ha demanat finalment que aquestes paraules i el testimoni dels dos sants, Faustina i Joan Pau II, puguin il•luminar el treball generós que la Fundació desenvolupa.
Humilitat, dolçor i magnanimitat
Finalment destaquem que, aquest divendres en l’homilia de la Missa matinal celebrada a la capella de la Casa de Santa Marta, Francesc ha destacat que “humilitat, dolçor i magnanimitat són els tres punts clau per construir la unitat en l’Església”. Ha explicat que “l’esperit del mal sembra guerres, amb gelosia, enveges, lluites, murmuracions i tota mena de coses que destrueixen la pau i, per tant, impedeixen la unitat”.
El Sant Pare ha lamentat que s’hagi “oblidat la capacitat de parlar amb dolçor”, amb “aquest suportar-se recíprocament que permet tenir un gran cor amb capacitat per a tots i no condemna, no s’acovardeix davant les petiteses”. D’altra banda, el pontífex ha destacat que “el misteri de l’Església és el del Cos de Crist, amb una sola fe, un sol baptisme i un sol Déu, Pare de tots”.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest divendres 21 d’octubre.

El Sant Pare diu, als participants en el Congrés Internacional de Pastoral Vocacional, que la seva missió és “sortir al carrer” i ajudar “com Jesús”

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!