El papa Francesc, en un missatge adreçat als participants en el Fòrum Econòmic Mundial de Davos, ha remarcat que “la intel·ligència artificial hauria de servir el desenvolupament i no violar mai la dignitat humana per raó de l’eficiència”.
Francesc ha aclarit que “els desenvolupaments tecnològics que no milloren la vida de tothom, sinó que creen o augmenten les desigualtats i els conflictes, no es poden definir com un veritable progrés”. En aquesta línia, ha comentat que “els governs i les empreses haurien d’exercir la deguda diligència i vigilància perquè la intel·ligència artificial promogui el bé comú, la justícia i la fraternitat”.
El Pontífex ha reconegut que “la intel·ligència artificial és certament una eina amb moltes potencialitats”, “però que s’ha de posar al servei d’un desenvolupament més sa, més humà, més social i més integral”.
El Fòrum Econòmic Mundial de Davos ha reunit del 20 al 24 de gener, com cada any, a la ciutat suïssa tres mil delegats del món polític i financer. El Sant Pare ha qualificat la reunió d’una “bona oportunitat per reflexionar sobre el valor de la intel·ligència artificial, que planteja preguntes i reptes”.
El Bisbe de Roma, que ja havia abordat la qüestió en el seu llarg discurs al G7 a la Pulla, el juny passat, i en el seu Missatge per a la 58ena Jornada Mundial de les Comunicacions, ha compartit amb els presents a Davos la seva preocupació per l’impacte de la intel·ligència artificial, concretament sobre el paper de la humanitat, tenint en compte l’habilitat, la velocitat, la creativitat amb què s’ha “entrenat” aquesta tecnologia per generar “nous artefactes”.
Francesc ha recordat que “els resultats que la IA és capaç d’aconseguir són gairebé indistingibles dels dels humans, cosa que planteja preguntes sobre el seu impacte en la crisi creixent de la veritat al fòrum públic”.