El Papa subratlla el concepte d'"ecologia integral" a la nova encíclica

En la presentació de l’encíclica Laudato si, del papa Francesc, el cardenal Peter Turkson, president del Consell Pontifici Justícia i Pau, ha afirmat que el concepte d’“ecologia integral” és al centre del text, perquè convida a interactuar amb Déu, amb els altres i amb la creació.

“No hi ha dues crisis separades, l’ambiental i la social, sinó una mateixa crisi socioambiental. La solució demana abordar el problema de manera integral, incorporant els exclosos”, ha dit el purpurat. I ha afegit: “Hi ha una relació íntima entre els pobres i la fragilitat del planeta i tot està profundament interconnectat.”

Segons el president de Justícia i Pau, el Papa subratlla la necesitat “de canviar de ruta assumint un compromís en defensa de la casa comuna“. Reconeix que hi ha més preocupació al món per la degradació ecològica i que “l’ésser humà és capaç d’intervenir positvament, per tant, no tot està perdut”.

Per al cardenal Turkson, l’encíclica és una invitació a entendre d’una altra manera l’economia i el progrés, cosa que demana debats sincers i honestos i un rebuig a la cultura del descart. També és un deure, ha dit, entendre com en aquesta encíclica s’entrellacen els punts de vista econòmic, social, científic, teològic i altres.

Crida ecumènica

El metropolita John Zizioulas, en representació del patriarcat ecumènic i de l’Església ortodoxa, ha participat en la presentació del text i ha parlat sobre la teologia i l’espiritualitat, temes que obren i tanquen l’encíclica. El metropolita ha constatat que “en l’encíclica veig una dimensió ecumènica important que planteja a tots els cristians dividits una tasca comuna. L’amenaça que representa per a nosaltres la crisi ecològica transcendeix les nostres divisions tradicionals”.

Per això, ha indicat que “ha de ser el nostre esforç comú per evitar les conseqüències catastròfiques de la situació actual. L’encíclica és una crida a la unitat en la pregària pel medi ambient, a la conversió dels nostres cors i estils de vida per respectar i estimar tothom i tot el que ens ha donat Déu”.

El professor John Schelinhuber
, fundador i director de l’Institut de Potsdam per a la Recerca de l’Impacte Climàtic, ha tingut veu en la presentació de l’encíclica com a representant de les ciències naturals. Ha puntualitzat que des del punt de vista de la tecnologia, aconseguir energia neta és factible perquè “està disponible en abundància. Avui dia, les conseqüències de les nostres accions i el camí estan clars. Només és una qüestió de en quin futur escollir creure”.

Economia i finances

El Vaticà també ha volgut que en la presentació de Laudato si fos present el món de l’economia, les finances, el negoci i el comerç. Per això, s’ha donat la paraula a Carolyn Woo, presidenta de Catholic Relief Services i exdegana del Mendoza College of Business de la Universitat de Notre Dame. Ella ha destacat que invertir en sostenibilitat és una oportunitat de guanyar en els negocis: “Les empreses poden tenir un paper important per ajudar els clients a esdevenir consumidors responsables. Disseny i producció que minimitzin els residus mitjançant l’ús de fonts d’energia renovables, el reciclatge, la regeneració i reutilizació que donen noves oportunitats per a les empreses i responsabilitzen els clients.”

Igualment, ha posat en relleu que els negocis han de posar-se en línia amb els nous objectius de desenvolupament sostenible i la necessitat de prendre mesures per combatre el canvi climàtic.

Finalment, ha pres la paraula Valeria Martano, mestra durant 20 anys als afores de Roma, testimoni de la degradació humana i mediambiental. Martano ha recordat que l’ecologia urbana, posada en perill per la contaminació, l’escassetat de serveis o l’individualisme generalitzat, és un repte per als cristians: “L’encíclica ens convida a practicar el bé comú. Tothom mira de salvar-se un mateix. Però hi ha una ‘salvació comunitària’ que parteix de la inclusió dels més febles, recurs preciós de l’ecologia integral.”

Podeu descarregar-vos els PDF de l’encíclica en aquesta mateixa notícia en català (versió Conferència Episcopal Tarraconense) i castellà.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!