El Papa visita Lesbos perquè "cal tenir en compte el sofriment de persones pobres"

Francesc visita aquest dissabte l’illa grega de Lesbos en un moment oportú, segons han assegurat en les últimes hores nombroses persones vinculades a la jerarquia eclesiàstica, a les ONGs i a la vida política i social de tot el món. El Sant Pare ofereix al món una sola veu, que és la del valor cristià de l’amor, l’acollida i el consol davant el drama d’haver de fugir de la guerra. Entre els moments de preparació, Francesc ha resat, a la basílica de Santa Maria la Major de Roma, davant la imatge de la Mare de Déu Salus Populi Romani, precisament per aquest viatge. El Papa s’ha aturat en uns minuts d’interioritat, i també ha ofert un ram de roses blanques i blau cel, els colors de la bandera de Grècia.
El cardenal Óscar-Andrés Rodríguez Maradiaga, arquebisbe de Tegucigalpa, a Hondures, ha assegurat aquest mateix divendres que la visita del Papa a l’illa de Lesbos portarà un gran missatge amb diverses reflexions per a tot el món. Entre la reflexió, el purpurat centreamericà ha dit que “els migrants no són enemics, com tampoc un perill, sinó una crida a la consciència cristiana per practicar una obra de misericòrdia: ajudar el pelegrí, el refugiat i el migrant, no només posant-lo en un camp de refugiats, sinó intentant també buscar les causes d’aquestes migracions”. En aquesta línia, Maradiaga ha recordat que “cal tenir en compte el sofriment d’aquestes persones, que són les més pobres”, alhora que ha comentat la importància “de la necessària solidaritat, ja que construir murs no és cap solució, sinó una bufetada a l’evangeli”.
A més, la visita del Papa a Lesbos ha arribat en un moment especialment oportú. Així ho veu Amaya Valcárcel, del Servei Jesuïta als Refugiats (SJR), que ha presentat aquest viatge com “un autèntic impuls al treball per atendre el drama de milers de persones que fugen de la guerra”. La representant del Servei Jesuïta als Refugiats ha assegurat que, davant la gran quantitat de pròfugs procedents de Síria i altres països en guerra, el món reclama justícia. “Un 88 per cent procedeixen d’aquestes guerres”, ha recordat. Amaya Valcárcel ha destacat també la dimensió de treball per la unitat dels cristians que té aquests visita, a través de la pregària: “És un ecumenisme per la solidaritat amb aquests refugiats”.
El Sant Pare arribarà a l’illa de Lesbos cap les 9.20 del matí (hora catalana). El rebrà a l’aeroport el primer ministre grec, Alexis Tsipras, i també saludaran el pontífex el patriarca ecumènic de Constantinoble Bartomeu i l’arquebisbe catòlic d’Atenes Jeroni. Després d’una trobada privada de Francesc amb el primer ministre, els tres líders religiosos aniran al camp de pròfugs de Moria, que acull unes 3.000 persones. El pontífex hi saludarà uns 150 menors acollits al centre i després 250 persones més reunides en una tenda. Allà Francesc, el patriarca Bartomeu i l’arquebisbe Jeroni pronunciaran uns discursos que donaran pas a la signatura d’una declaració conjunta amb compromís ecumènic de caràcter humanitari.
Al migdia, els tres pastors dinaran amb vuit refugiats en un dels contenidors del camp, i finalment el Papa es reunirà amb una representació ciutadana i de la minoria catòlica. Francesc pronunciarà unes paraules de comiat, i finalment els tres líders recitaran una breu pregària per les víctimes de les migracions, acompanyada per un minut de silenci. També llençaran al mar tres corones rebudes per tres nens. La sortida de l’aeroport de l’illa grega novament cap a Roma està prevista per a dos quarts de quatre de la tarda, hora catalana, després d’una salutació per separat al primer ministre Alexis Tsipras, al patriarca de Constantinoble i a l’arquebisbe Jeroni.
Sant Pau, l’exemple d’aixecar-se en les caigudes
D’altra banda, el Papa ha destacat aquest divendres al matí que, “a un cor dur que tria obrir-se amb docilitat al seu Esperit, Déu sempre li dóna la gràcia i la dignitat per tornar-se a aixecar fent, si cal, un acte d’humilitat”. En l’homilia de la Missa de la capella de Santa Marta, Francesc ha posat l’exemple d’un home fervorós a la fidelitat als principis de la seva fe, Pau de Tars, però amb un cor tancat. Així ha comentat l’episodi de la conversió de Sant Pau, una història que narra un home que veu canviar el seu cor. El Sant Pare ha recordat que “el Saule que cau a terra és un home que rep la invitació precisament a aixecar-se”.
El Sant Pare, a més, ha destacat que “el cor de Pau s’estova, en aquells dies de soledat i ceguesa, en què canvia la seva vista interior”. Després, com ha recordat Francesc, Déu envia Ananies i “els ulls de Pau tornen a veure-hi, amb l’acció de l’Esperit Sant, que és el gran protagonista”. Francesc ha conclòs que “és bonic veure com el Senyor és capaç de canviar els cors, fent passar de la duresa a la docilitat a l’Esperit”.
Finalment destaquem que el pontífex, després de la Missa matinal, ha rebut durant la jornada de divendres, en audiències successives, el president de Bolívia, Evo Morales, el cardenal Gerhard Mülher, prefecte de la Congregació per a la Doctrina de la Fe, el cardenal Beniamino Stella, prefecte de la Congregació per al Clergat, Alberto Suárez Inda, bisbe de la diòcesi mexicana de Morelia, i Javier Navarro Rodríguez, bisbe de la diòcesi espanyola de Zamora.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest divendres 15 d’abril.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!