La Santa Seu ha confirmat aquest divendres que el Papa visitarà Colòmbia entre els dies 6 i 11 de setembre. “Acollint la invitació del president de la República i dels bisbes colombians, Francesc efectuarà un viatge apostòlic a Colòmbia, del 6 a l’11 de setembre, amb un recorregut per les ciutats de Bogotà, Villavicencio, Medellín i Cartagena”. Així ho ha explicat en un comunicat l’Oficina de Premsa de la Santa Seu. El programa oficial es farà els propers dies. Coincidint amb l’anunci de la visita pastoral del pontífex al país sud-americà, s’ha realitzat a Bogotà una roda de premsa per a la presentació de l’esdeveniment, en què han participat el nunci a Colòmbia, Ettore Balestero, el president del país , Juan Manuel Santos, el president de la Conferència Episcopal Colombiana, Luis Augusto Castro Quiroga, i l’arquebisbe de Bogotà, Rubén Salazar.
Durant la conferència informativa, també s’ha presentat el logotip i el lema que acompanyaran la visita del pontífex: “Fem el primer pas!”. En el comunicat, se subratlla que aquesta visita és una invitació a tots els colombians a fer el primer pas per construir la pau amb l’ajuda del Papa Francesc, qualificat pels participants en la sessió de “missioner de reconciliació”.
Es pot escoltar la notícia en àudio AQUÍ
MISSATGE SOBRE EL VIATGE DEL PAPA A COLÒMBIA
“Fem el primer pas!”. Visita Apostòlica del Papa Francesc a Colòmbia 2017
Colòmbia ha viscut el conflicte armat més llarg de l’Amèrica Llatina. Els més de 50 anys de violència han deixat una ferida molt profunda al cor d’una societat que anhela reconstruir-se sanant les ferides que la van tornar aliena al dolor, indiferent davant la violència i distant davant les llàgrimes. Els colombians vam aprendre a conviure amb la violència. Durant molt de temps, la vam acceptar i la vam justificar. El dolor es va fer part de la nostra història i va permetre que aquesta penetrés en el cor de milions de ciutadans. Aquesta és una història de violència que deixa una lesió profunda i que va fer que molts perdéssim els lligams que ens unien com a colombians.
Ens vam separar com a nació, ens vam dedicar a seure en diferents ribes, ens vam oblidar del diàleg i l’escolta als altres. Ens vam vestir de colors, rètols i marques que ens van fer enemics i van sembrar ,en el més profund del nostre ésser, el sentiment de desesperança, alimentat per empremtes de dolor i odi. Són uns sentiments que ens van portar a no respectar la dignitat humana, el valor de la vida i la confiança com a colombians. Aquesta guerra ens va robar la possibilitat de somiar amb un país diferent, un país en pau.
No obstant això, ens vam adonar que 50 anys de guerra no van ser el nostre problema més gran ni l’únic que ens defineix. El problema sí que van ser els 50 anys de raons que van esborrar dels nostres cors els valors de la pau i unió. Vam optar en la nostra vida quotidiana per la violència com una forma de vida; una forma de relacionar-nos amb les nostres famílies, els nostres amics, els nostres veïns i nosaltres mateixos. Vam cedir als altres la tasca de construir un país en pau, i no vam entendre que la construcció de la pau sempre va estar a les nostres mans. La pau es construeix en els microespais, en les taules a l’hora de compartir un aliment, en les cruïlles dels barris, en la manera de dialogar amb el nostre proïsme, en la cura que hem de tenir dels nostres fills i en el respecte pels nostres pares. Avui, com subratlla el Sant Pare, “hem perdut l’encant de somiar junts, de caminar junts, i avui hem de trobar-nos i atrevir-nos a somiar. Siguin quines siguin les caigudes, no hem de perdre mai l’encant de somiar amb un camí diferent”.
És per això, que la visita del Papa Francesc a Colòmbia és un moment de gràcia i alegria per somiar amb la possibilitat de transformar el nostre país i fer el primer pas. El Sant Pare és un missioner per a la reconciliació. La seva presència ens ajudarà a descobrir que sí que és possible tornar a unir-nos com a nació per aprendre així a mirar-nos de nou amb ulls d’esperança i misericòrdia. Nosaltres hem de ser els artesans de la nostra pau, com Jesús ens va ensenyar. Per això, com a Església, tenim la responsabilitat de ser missioners de pau i encontre, per ensenyar tot un país a descobrir-se amb accions de pau en el seu cor. Aquest desig requereix de l’esforç de tothom i es construeix cada dia. Per aquest motiu, és necessari que fem un primer pas que ens permeti tornar a acostar-nos a Jesús, tornar a trobar-nos amb l’amor de les nostres famílies, desarmar les paraules amb el nostre proïsme i tenir compassió amb els qui han patit.
La vinguda del Sant Pare a Colòmbia és una invitació a veure’ns nosaltres mateixos, com a colombians, d’una manera esperançadora i que puguem fer un primer pas per: RECONÈIXER el sofriment d’altres, PERDONAR els qui ens han ferit, tornar-nos a TROBAR com a colombians, ENTENDRE el dolor dels qui han patit, GUARIR el nostre cor, DESCOBRIR el país que s’amaga al darrere de les muntanyes, CONSTRUIR, el país amb què sempre hem somiat. Un país en pau. És una invitació del Papa Francesc perquè, com a Església, sortim al carrer per estar al costat dels colombians en la construcció de la pau.
‘Vull que l’Església surti al carrer; la pau es construeix caminant’
Aquesta visita es representa amb la imatge del Sant Pare caminant, per construir un símbol d’acció, de fer el pas i començar a construir i somiar; perquè tot canvi comença amb la conversió del cor (individu), tot canvi necessita un moment per tornar a trobar-nos (col·lectiu), és un moment en la nostra història per descobrir-nos com a país, element que es reflecteix en la figura precolombina colombiana. És per això que avui hem de sembrar esperança en els nostres cors, bondat en els nostres actes, pau en les nostres paraules i amor al nostre país.
D’aquesta manera, la vinguda del Sant Pare serà un punt de partida per començar una cosa nova. “La riquesa parteix del cor de cadascú en les accions de cada dia”. Amb les meves mans que sembren, amb el meu cor que entén, amb la meva ment que somia, puc obtenir un millor futur i podem unir-nos a través d’una paraula en l’Esperit que serà alè de vida, per afrontar els reptes que ens amoïnen en aquesta nova etapa en què ens trobem. “La principal amenaça és pensar que la pau es troba en les accions d’altres”.
Papa Francesc