El que volem del nostre estimat Francesc és una visita a l’Iraq, encara que sigui curta. És el desig que ha expressat el patriarca de Bagdad, Mons. Louis Raphael I Sako en el Simposi internacional 2014, organitzat per Asianews. Segons el patriarca, per als cristians iraquians seria “la culminació de la proximitat del Papa” i per a tot el país seria “un impuls” per enfortir la convivència islamocristiana.
El tema de l’edició del simposi és Missió a Àsia: de Joan Pau II al papa Francesc, que té com a objectiu posar en relleu la continuïtat entre el zel missioner del Papa polonès i les primeres passes de Francesc en el món d’Àsia i el Pròxim Orient.
En el seu discurs, el patriarca caldeu ha dit que “Joan Pau II sempre va condemnar la guerra a l’Iraq” i l’embargament econòmic per part d’Occident que “ha causat la mort de molts iraquians”. Joan Pau II “volia anar a l’Iraq”, ha afegit Mons. Sako, “però no va ser possible i es va haver de conformar amb una celebració simbòlica” del viatge a Ur dels Caldeus. Ell sempre va mostrar “la seva preocupació paternal i pastoral per la nostra Església”.
En continuïtat amb Joan Pau II, Francesc avui mostra el seu suport i solidaritat als cristians iraquians i el Pròxim Orient, “en aquest temps de tribulació”. Mons. Sako ha destacat “la campanya de pregària” que “va aturar la intervenció militar” a Síria i també la visita del cardenal Fernando Filoni a les famílies desplaçades, representant el Papa i la “carta especial que està escrivint per a nosaltres”.
Mons. Sako ha agraït les mostres d’ajuda i solidaritat i ha assenyalat que l‘èxode dels cristians és el “repte més gran” per resoldre a partir de l'”alliberament de Mossul i els pobles cristians a la plana de Nínive” en mans de l’Estat Islàmic. Finalment, ha dit que “no em resigno a pensar en un Iraq i un Pròxim Orient sense cristians, som testimonis durant 2.000 anys del nom de Jesús perquè la nostra contribució és essencial en la vida pública, la vida cultural i la religió del nostre país”.