Quim Sabater, president de l’Observatori del Tercer Sector i expert en polítiques socials, Miguel Pajares, president de la Comissió Catalana d’Ajuda als Refugiats, Xavier Ferrer, president del Consell Català del Moviment Europeu, i Dani Vilaró, portaveu d’Amnistia Internacional a Catalunya, han analitzat aquest dimarts, des del programa El Mirador de l’actualitat, les migracions enteses com un fenomen global ben actual. Ferrer ha destacat que, “en l’àmbit europeu i davant la realitat de la migració africana, el problema no s’arreglarà si no s’adopten dues posicions generals: que la Unió Europea tingui una política comuna i que hi hagi ajuts en origen”. En aquesta línia, ha alertat davant “la previsió d’important increment de la població a l’Àfrica, de 900.000 persones en les properes dècades”.
Sabater, per la seva banda, ha comentat que “no fer front a la realitat de la immigració pot provocar una greu crisi humanitària i també la proliferació de màfies”. Vilaró ha assegurat que la prioritat ha de ser “posar per sobre de tot els drets humans, perquè hi ha obligacions dels estats que no s’estan complint”. Referint-se a Europa, ha lamentat que “estan influint massa Matteo Salvini a Itàlia, Viktor Orban a Hongria i altres tendències i els extremismes xenòfobs i racistes”.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l’actualitat d’aquest dimarts 4 de setembre.
Aquest dimarts en el programa ‘El Mirador de l’actualitat‘, hem analitzat la immigració entesa com un fenomen cada dia més global: El 7 per cent dels veneçolans han abandonat el país en les últimes setmanes. 870.000 d’ells són a Colòmbia. L’arribada massiva d’africans pel sud d’Espanya i d’Itàlia, amb els riscos per a la pròpia vida, ha estat una altra de les qüestions comentades. Molts grups de rescatats van arribant entre les reticències i la necessitat de diàleg entre els països europeus. Les migracions i el refugi són, de fet, històries diferents que exigeixen sovint respostes semblants. Les acollides es poden articular amb la necessària coordinació europea i l’acció amb els països d’origen.