El procés sinodal ens fa caminar plegats donant esperança al nostre món des del missatge de Jesús”, ha manifestat el cardenal Joan Josep Omella, en declaracions a Catalunya Cristiana. Ho ha fet després d’haver participat, el 2 d’octubre, a la ciutat italiana de Frascati en la trobada d’experts dels cinc continents responsables d’elaborar el document de la segona etapa del procés sinodal 2021-2023, l’etapa continental, i així continuar el procés de discerniment, diàleg i escolta.

En aquesta ocasió, es tractava de fer el buidatge de totes les aportacions que havien arribat a Roma procedents d’arreu del món, i d’elaborar el document de síntesi d’aquesta fase continental en què ens trobem actualment.

A més de les respostes de les Conferències Episcopals rebudes per la Secretaria General del Sínode i del miler d’aportacions d’altres realitats eclesiàstiques, les Esglésies catòliques orientals, les congregacions religioses i els dicasteris vaticans van enviar també una síntesi del procés d’escolta i discerniment realitzat.

Estem en la fase d’escoltar”, ha situat el cardenal Joan Josep Omella. “Hem escoltat el que ha dit la nostra diòcesi, el nostre país, la nostra conferència episcopal, però és molt important —en la mesura que formem part de la gran família que és l’Església catòlica— que també escoltem el que han reflexionat les altres conferències episcopals, veure allò en què coincidim i divergim, i veure com l’Esperit parla d’una manera o altra segons el continent, fent insistència en coses que ens poden ajudar a caminar junts i a respectar-nos en la diversitat.”

Cardenal Joan Josep Omella

“És molt important que escoltem el que han reflexionat les altres conferències episcopals, veure allò en què coincidim i divergim, i veure com l’Esperit parla d’una manera o altra segons el continent

El cardenal Omella ha assistit a la trobada de Frascati en qualitat de membre de la Secretaria General del Sínode. El document de síntesi resultant de la trobada (Document per a l’Etapa Continental) s’enviarà a les conferències episcopals d’arreu del món, que seran les encarregades de donar-lo a conèixer.

És una manera de veure que tot el treball fet a les diòcesis és molt important, però que ara és moment d’escoltar els altres. Més endavant ja farem les propostes”, ha manifestat el cardenal Omella, que ha recordat que el procés sinodal consisteix a “caminar junts, escoltant i participant tothom”.

Com ha reconegut l’arquebisbe de Barcelona i president de la Conferència Episcopal Espanyola, tot plegat amb l’objectiu últim d’evangelitzar, “de poder mostrar entre tots, en aquest moment de la història, el missatge de Jesús en tota la seva novetat i frescor, perquè hi ha molta gent que necessita esperança i veure la llum que il·lumina la nostra vida, el nostre pelegrinatge a la terra, perquè s’ha perdut a vegades aquest visió d’on anem i d’on venim”.

Els participants a la trobada de Frascati han estat rebuts en audiència privada pel papa Francesc. Foto: Secretaria General del Sínode

“Per una Església sinodal: comunió, participació i missió”

El 9-10 d’octubre del 2021 va començar a Roma un procés sinodal que porta com a lema “Per una Església sinodal: comunió, participació i missió”, i que es desenvolupa en diferents fases: diocesana, Conferència Episcopal, continental i universal. Una etapa fonamental serà la celebració de la XVI Assemblea General Ordinària del Sínode dels Bisbes, al mes d’octubre del 2023, a la qual seguirà la fase d’actuació, que implicarà novament les Esglésies particulars (cf. EC, art. 19-21).

Amb aquesta convocatòria, el papa Francesc convida tota l’Església a interrogar-se sobre un tema decisiu per a la seva vida i missió: “Precisament el camí de la sinodalitat és el camí que Déu espera de l’Església del tercer mil·lenni.”

Aquest itinerari, que se situa en la línia de l’aggiornamento de l’Església proposat pel Concili Vaticà II, és un do i una tasca: caminant plegats, i plegats reflexionant sobre el camí fet, l’Església podrà aprendre, a partir del que anirà experimentant, quins són els processos que poden ajudar-la a viure la comunió, a realitzar la participació i a obrir-se a la missió. 

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!