Fa un any, un atac de fongs va posar en compromís la integritat del retaule major de Sant Martí de Saldes, al bisbat de Solsona, una obra que data del segle XVII i que està feta amb fusta de til·ler. Això va fer que es traslladés al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya de Valldoreix, on es va desmuntar i intervenir per recuperar tota l’esplendor.
Finalment, el divendres passat van finalitzar els treballs de restauració, que han tingut un cost de 60.000 euros, i el retaule es podrà tornar a veure a partir del 26 d’agost, coincidint amb la Festa Major de Santa Severina. La inauguració oficial comptarà amb la celebració d’una missa, a les 11 del matí, i la presentació del conjunt per part de l’equip de restauració.
El retaule de Sant Martí
El retaule de Sant Martí de Saldes està format per tres carrers longitudinals amb una marcada preponderància del carrer central, coronat per una fornícula en forma de corona al pis superior, i per una de dimensions grans al centre que emmarca la imatge de sant Martí, formada per un frontó truncat i rematada per un parell de columnes corínties amb les bases decorades amb elements florals i caps d’àngels. Presenta les característiques usuals en els retaules del segle XVIII, ja dins el corrent neoclàssic: retícula de plata quadrangular amb poc moviment, l’element central adquireix preponderància sobre els altres compartiments, la importància del sagrari, situat sobre una mesa i damunt una escalinata, etc.