El Sant Pare assegura que "el bisbe ha de servir més que no pas dominar"

El Papa Francesc ha presidit aquest dilluns una celebració de l’Eucaristia, coincidint amb la festa de la Dedicació de la Basílica del Laterà, la catedral de Roma, en què ha rebut l’ordenació episcopal Angelo de Donatis, de 61 anys, nomenat nou bisbe auxiliar de Roma el 14 de setembre passat. Aquesta és la primera ordenació episcopal que Francesc presideix com a bisbe de Roma a la catedral romana, la basílica major de Sant Joan del Laterà. El pontífex ha assegurat, en l’homilia que “l’episcopat és sobretot un servei, no pas un privilegi” o un estatus de poder o d’autoritat suprema. “L’episcopat és el nom d’un servei, no un honor; ja que al bisbe li correspon més el servir que no pas dominar, segons el mandat del Mestre: el que és més gran entre vosaltres, s’ha de fer el més petit, i el que governa, com aquell que serveix”, ha assegurat Francesc.
D’altra banda, sobre les notícies que circulen en relació amb els documents reservats de la Santa Seu robats i publicats en dos llibres, Francesc va dir diumenge, després de la pregària de l’Àngelus, que “robar aquells documents és un delicte, un acte deplorable que no ajuda”. El Papa va afirmar que “aquest trist fet” no el desvia “del treball de reforma que s’està tirant endavant”, amb els seus “col•laboradors i amb el suport de tots els creients”. En aquesta línia, el Sant Pare ha recordat que “l’Església es renova amb la pregària i amb la santedat quotidiana de tots els batejats”, alhora que va demanar als cristians que “segueixin resant pel Papa i per l’Església, sense deixar-se torbar, sinó sortint endavant amb confiança i esperança”.
El pontífex, d’altra banda, va tenir també ahir paraules sobre “com no han de ser els seguidors de Jesús” i sobre “l’ideal exemplar del cristià. El Sant Pare va comentar que “no es pot donar culte a Déu i provocar dolor en els pobres”. També va lamentar que “sota aparences tan solemnes, s’amaguen falsedat i injustícia”. Francesc, a més, va alertar davant “el risc d’assumir aquestes conductes, per exemple, quan se separa la pregària de la justícia, o quan es diu que s’estima Déu i, en canvi, s’anteposa a Ell la pròpia vanaglòria, el propi profit”.
Prenent l’exemple de la vídua pobra que va posar tot el que tenia per a viure en el tresor del Temple, el successor de Pere ha explicat que “Jesús observa atentament aquesta dona i crida l’atenció dels deixebles dient que la vídua, amb discreció i humilitat , ha donat «tot el que tenia per a viure» i que, per aquest motiu, ella ha donat més que tots”.
Ressò del Simposi contra el Tràfic de Persones
La Pontifícia Acadèmia de les Ciències Socials ha organitzat ara fa uns dies el Simposi Mundial de Joves contra el Tràfic de Persones per consolidar una xarxa mundial de joves “promotors i punts de referència per a les agències i les institucions que combaten aquesta causa al món”. La cita va tenir per lema “El perfecte amor fa fora la por, l’avidesa i l’esclavitud: els joves han de guiar el camí”. En aquesta iniciativa van participar joves víctimes del tràfic de persones, activistes i referents polítics i socials que van compartir la preocupant situació per les noves formes d’esclavitud, que afecten a milions de persones a tot el món.
El canceller de l’Acadèmia Pontifícia de les Ciències i de les Ciències Socials, Marcelo Sánchez Sorondo, ha explicat la rellevància d’aquesta iniciativa que busca crear “una nova generació de joves”, i ha recordat l’interès del Papa Francesc per aquesta qüestió. Sánchez Sorondo ha fet una crida a tota la humanitat perquè se sensibilitzi davant la problemàtica del tràfic de persones. Recordem que el Papa ha demanat posar atenció en aquest tema en diverses de les seves intervencions públiques sobretot aquest últim any..
Sánchez Sorondo ha explicat que Francesc “està pendent de la problemàtica, i va enviar un missatge al grup de Santa Marta, que és aquesta unió de bisbes i de caps de policia per treballar en l’eradicació del tràfic humà, en què destaca el fet que, per a nosaltres, és importantíssim, que en les Nacions Unides han acceptat el nou objectiu que és l’eradicació immediata de les formes d’esclavitud, particularment del treball forçat, de la venda d’òrgans i naturalment de la prostitució”.
Audiència al president de Polònia
El Papa Francesc ha rebut també aquest dilluns en audiència Andrzej Duda, president de la República de Polònia, que després s’ha entrevistat amb el cardenal secretari d’Estat, Pietro Parolin, acompanyat per Antoine Camilleri, subsecretari per a les Relacions amb els Estats.
Durant l’entrevista en un clima de cordialitat, s’ha constatat la contribució positiva de l’Església Catòlica en la societat polonesa, pensant també en la visita que el Sant Pare farà a Cracòvia l’any vinent amb motiu de la Jornada Mundial de la Joventut. A més, es van abordar algunes qüestions d’interès mutu, com ara la promoció de la família, el suport als grups socials més necessitats i l’acollida dels migrants. Finalment, es van tractar algunes qüestions que afecten la comunitat internacional, com ara la pau i la seguretat, el conflicte a Ucraïna i la situació al Pròxim Orient.
Un altre ressò: el del relleu episcopal a Barcelona
I també aquest diumenge a Barcelona, la sagristia de Ponent de la Sagrada Família, convertida en una autèntica joia artística, es va inaugurar coincidint amb el cinquè cinquè aniversari de la dedicació de la Basílica per part del Papa Benet XVI. Després de la benedicció realitzada pel cardenal Lluís Martínez Sistach, l’actual administrador apostòlic va presidir una eucaristia en què van participar més de 3.000 fidels i més d’una vintena de corals catalanes. El bisbe auxiliar de Barcelona, Sebastià Taltavull, va concelebrar la Missa. Els diners de la col•lecta va anar destinats al fons d’ajuda als refugiats gestionat per Càritas Diocesana de Barcelona per tal “d’ajudar tants germans nostres que pateixen aquesta situació”.
El Cardenal Martínez Sistach ha dedicat la seva homilia a Gaudí i la dedicació de la basílica, que “ens fa prendre major consciència que som pedres vives de l’Església de Jesucrist”. Després de comentar l’Evangeli de la vídua i prometre que es complirà el calendari previst de finalització de les obres, l’administrador apostòlic va enaltir la figura d’Antoni Gaudí. La celebració va finalitzar amb el Cant del Virolai i un sonor aplaudiment cap al cardenal Martínez Sistach.
I finalment destaquem que el Papa Francesc visita aquest dimarts Prato, on presidirà una trobada a la catedral d’aquesta localitat italiana, i després Florència, on es reunirà amb els participants en el Congrés de l’Església italiana, igualment a la catedral.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest dilluns 9 de novembre.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!