El Sant Pare defensa l'altra gran reforma eclesial: la de la "família reunida" que "ha de dialogar més en els àpats"

El Papa ha alertat aquest dimecres contra aquells elements de la tecnologia actual que atempten directament contra la convivència i la unitat de les famílies. Ha posat l’exemple del telèfon mòbil i la televisió. El missatge de fons no és nou, perquè les famílies, com ha assegurat també Francesc, necessiten espais de convivència i de compartir, uns moments especialment intensos sobretot en els dinars i els sopars. Aquí també cal una gran reforma de l’Església, començant per l’Església domèstica que és la família.
El Sant Pare ha expressat el seu desig que les famílies convisquin positivament i comparteixin amb alegria els béns de la vida. En l’audiència setmanal a la plaça de Sant Pere del Vaticà, el pontífex ha assegurat que, “quan els fills estan enganxats al telèfon mòbil, a la televisió o a altres captivitats del nostre temps i no s’escolten entre ells, no formen una família”. Francesc ha centrat la seva intervenció en la importància de ser família unida a la taula i en tots els moments, en una gran escola de “convivialitat”, i ha qualificat aquest diàleg, el de la “família reunida”, de “termòmetre per mesurar la unitat davant l’automatisme”.
Francesc ha fet una crida a les famílies perquè “deixin de banda aquelles pantalles o estímuls, com el telèfon mòbil o la televisió, i dialoguin més en els àpats a la taula”. El Sant Pare ha recordat que “va ser precisament en un sopar on Jesús ens va donar el gran misteri de l’Eucaristia amb la qual, ara, ens obrim a la gràcia de Déu”. El Papa, a més, ha situat la família en el nivell de la unitat que necessita l’Església, amb “ponts d’acollida i caritat”. També ha recordat els miracles que es produeixen quan els pares i les mares ho donen tot pels seus fills.
L’Eucaristia, sagrament de l’amor de Crist, ha estat molt present aquest dimecres, com a conclusió de fons, en la catequesi del pontífex. Francesc ha recordat que tots hem de ser membres de l’única família dels fills de Déu i reflectir-ho en les pròpies relacions familiars. I d’altra banda, coincidint amb la festa del bisbe Sant Martí de Tours, el Sant Pare ha recordat la imminència ja de l’Any de la Misericòrdia. En la que és també la festa nacional de Polònia, amb motiu de la independència d’aquest país, Francesc ha recordat l’exemple de caritat de Martí de Tours i també ha destacat la importància de Sant Joan Pau II per entendre “la centralitat de Crist”, en aquest cas en una comunitat com la dels polonesos. D’altra banda, ha saludat un nombrós grup d’eslovacs que acompanyaven els seus bisbes, de visita Ad Limina aquests dies al Vaticà.
Reunió amb el president bosnià i missatge a la XXI sessió de les Acadèmies Pontifícies
A primera hora del matí d’aquest dimecres, Francesc ha rebut en audiència, a l’estudi de l’Aula Pau VI, Dragan Čović, president de torn de la Presidència col•legial de Bòsnia i Hercegovina, amb tots els dirigents i col•laboradors que l’acompanyaven. El Sant Pare ha destacat, referint-se al seu viatge apostòlic a aquest país al juny passat, que conserva en el seu cor “moltes bones vivències que va aprendre dels bosnians, sobretot la capacitat de patir i de practicar el perdó, o almenys d’intentar perdonar, així com el coratge d’unir-se i treballar junts i la capacitat del diàleg”.
D’altra banda, les Acadèmies Pontifícies acaben de celebrar la seva XXI Sessió Pública organitzada pel Pontifici Consell per a la Cultura, que coordina aquestes institucions. El tema de la sessió aquest any ha estat: ”Ad limina Petri. Petjades monumentals del pelegrinatge en els primers segles del cristianisme”. Durant la trobada, el cardenal Secretari d’Estat del Vaticà, Pietro Parolin, va lliurar el Premi de les Acadèmies Pontifícies atorgat pel Sant Pare als joves experts, artistes o institucions que s’han distingit al llarg de l’any en la promoció de l’humanisme cristià.
El Papa ha enviat als participants un missatge en què recorda que, en la butlla de convocatòria del Jubileu de la Misericòrdia, Misericordiae Vultus, subratllava la importància del pelegrinatge com a signe distintiu de l’Any Sant perquè ”és la icona del camí que cada persona fa en la seva vida”. Després, referint-se al tema de la sessió, Francesc subratlla que, “ja des dels primers segles de l’era cristiana, els itineraris dels pelegrins, tant eclesiàstics com seculars, estan ben documentats per diverses fonts, incloent-hi els graffiti deixats en els llocs de visita, al costat de les tombes dels màrtirs”.
Finalment el Papa diu el nom dels guardonats, que són l’Associació Portuguesa Camp Arqueològic de Mértola, per les campanyes arqueològiques dutes a terme els últims anys i pels seus èxits destacats, i Matteo Braconi, per la seva tesi doctoral titulada “El mosaic de l’absis de la basílica de Santa Pudenziana a Roma. La història, la restauració, les interpretacions”. Com un senyal d’estímul per a la investigació històrica en l’àmbit religiós, el pontífex ha atorgat la Medalla del Pontificat a l’espanyola Almudena Alba López per la seva publicació ”Teologia política i polèmica antiarriana”.
I entre les previsions, el Sant Pare rep en audiència, aquest dijous a les 10.30 hores, els bisbes de les diócesis d’Eslovàquia, que es troben aquests dies en visita Ad Limina al Vaticà. Després, a les 12.30, es reuneix amb els membres de l’Obra Don Guanella, una institució d’ajuda a persones grans amb necessitat d’assistència i protecció.
Es pot escoltar AQUÍ tota l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimecres 11 de novembre.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!