Amb quin esperit afronten els bisbes catalans la primera visita ad limina del pontificat del papa Francesc?
Un esperit de joia i de comunió. Ell ens anima a l’evangelització, i volem correspondre-li amb tota disponibilitat, aprenent d’ell que ha sabut aportar un aire fresc i un estil evangèlic a l’exercici del ministeri de successor de Pere.
Un dels objectius de la visita és presentar al Papa l’estat de cada diòcesi. A grans trets, quin és l’estat de les diòcesis catalanes?
Si ens posem humilment davant de Déu, els examens no s’aproven mai; o si s’aproven és per la seva infinita misericòrdia i perquè s’ha volgut fiar dels apòstols, dels febles homes que som tots. Certament la visita ad limina també té sempre aquest aspecte de revisió del treball realitzat en aquests quasi nou anys (2005-2013) i creiem que hi ha molt de servei pastoral realitzat, molt esforç, i segurament moltes coses a revisar i a millorar. El camp és gran i calen molts segadors, que hem de demanar amb confiança i perseverança. El Papa no és un estrany a cada diòcesi. Ell és pastor universal. I necessita saber com està cada lloc per poder exercir ell el seu ministeri petri, amb més eficàcia.
A més de la trobada amb el Papa, els bisbes es reuniran per grups amb els diversos dicasteris vaticans. Podria avançar-nos algun dels temes que s’intentaran desencallar?
Aquests dies viurem la col·legialitat episcopal: els bisbes aportarem la nostra visió i els col·laboradors del Sant Pare ens oferiran la seva ajuda en el que ens convingui per millorar l’exercici del nostre ministeri. Les diverses Congregacions i Consells que visitarem així com la Secretaria d’Estat ja coneixen els Informes prèviament enviats per cada bisbe, les “relacions quinquennals” de què parla el cànon 399. Ara ens preguntaran i podrem preguntar. Crec que estem a l’espera del que els interessi que ampliem de les nostres relacions ja presentades. A nivell de diòcesis amb seu a Catalunya i des del Concili Provincial resta pendent l’estructura jurídica que la Santa Seu cregui més convenient per a la relació entre les dues Províncies eclesiàstiques de Barcelona i Tarragona, i que semblava que havia de ser la Regió Eclesiàstica Tarraconense. També com responen als embats de la secularització i als reptes socials de la crisi econòmica.
S’aprofitarà la visita ad limina per convidar el Papa a venir a Catalunya? Amb quin motiu?
Sempre hi ha motius perquè el Papa vingui a Espanya, com ara l’aniversari del naixement de santa Teresa d’Àvila, i passi per Catalunya, o encara millor, per Andorra, ja que encara cap Papa no ens ha visitat.