“El 9 de juliol del 2011 va ser un dia inoblidable per als més d’11 milions de sud-sudanesos. La gent estava contenta i plena d’esperança pels carrers”, explica George Shyjan, missioner salesià que treballa al país.
Avui, aquesta alegria ha esdevingut esperança resignada: “El país mira de sobreposar-se a la guerra i a les seves conseqüències. A poc a poc veiem que es construeix alguna carretera, centres de salut… veiem persones que conreen els camps o xifres com que l’analfabetisme s’ha reduït en gairebé un 10% en aquests deu anys”, diu el missioner.
La realitat és que més de vuit milions de persones necessiten ajuda humanitària per sobreviure. El 54% són nens i nenes, i el 24%, dones. A més, hi ha gairebé quatre milions de persones que s’han vist obligades a deixar casa seva.
“La majoria de la població és analfabeta i no hi ha oportunitats de treball. El conflicte ha fet que més del 65% de la població es trobi en una inseguretat alimentària greu i que visqui en la pobresa”, comenta el salesià.
Els missioners salesians continuen al costat dels més vulnerables i treballen perquè els infants i joves tinguin un futur. “A la nostra missió a Gumbo viuen més de 9.000 persones desplaçades a les quals donem atenció sanitària i aliments. A més, hem obert una escola per a aquests nens i nenes”, comenta Shyjan. “A tot el país comptem amb dotze escoles primàries, tres de secundària, dos centres de formació professional i tres centres de salut. I tenim un gran projecte de construcció de més de 100 escoles arreu del país”.
El missioner salesià considera l’educació “un element fonamental per a la transformació d’aquest país i els joves han de convertir-se en veritables agents de pau i de desenvolupament”.
Des de Missions Salesianes renoven el compromís amb el futur del Sudan del Sud i demanen a tots els actors nacionals i internacionals que facin tots els esforços per aconseguir una pau duradora que sigui l’inici d’un futur esperançador per al país.