El cardenal Lluís Martínez Sistach acaba de presentar dues novetats editorials, totes dues disponibles en català i en castellà i publicades per l’Editorial Claret. Es tracta dels llibres Evangelitzar amb alegria les grans ciutats i Actualitat pastoral dels sínodes diocesans i concilis provincials. L’acte de presentació, online, va comptar amb la participació del mateix autor, amb intervencions també del filòsof i teòleg Francesc Torralba, del vicesecretari de la Conferència Episcopal Tarraconense Norbert Miracle i del claretià Joan Bové, en representació de l’editorial Claret. L’arquebisbe emèrit de Barcelona ha explicat aquest divendres, en una entrevista al programa El Mirador de l’actualitat de Ràdio Estel, que els dos treballs representen dos grans signes del nostre temps: la crida del Concili Vaticà II a treballar des de les diòcesi més conjuntament i, d’altra banda, tot el potencial que ofereixen les grans concentracions urbanes arreu del món.
Vostè va explicar, a la presentació, que el llibre sobre sínodes i concilis era fruit d’una intuïció que havia sorgit de l’experiència del Concili Provincial Tarraconense de 1995. Què ofereix aquest treball a grans trets?
Vaig tenir la intuïció en veure que el Concili Vaticà II va voler potenciar i enfortir el treball pastoral en una diòcesi o en una regió o província eclesiàstica. Les diòcesis, però, no són totes iguals perquè unes són més rurals i altres, més urbanes, per exemple. Cal un concili provincial que coordini les decisions dels diferents sínodes organitzats a nivell dels bisbats. I el Concili Provincial Tarraconense, els bisbes el vam convocar principalment perquè, després del Vaticà II, les diòcesis amb seu a Catalunya van començar a fer un treball conjunt molt important, a nivell de documents i temes de coordinació. També vam fer la convocatòria perquè, des de 1983, participen en aquests fòrums.laics i laiques, arran de l’aprovació del nou Codi de Dret Canònic.
De quina manera creu vostè que l’Església que fa camí a Catalunya pot seguir aprofundint en els 4 grans temes del Concili Provincial Tarraconense, que són l’evangelització, el compromís amb la caritat, la Paraula de Déu i els sagraments i el treball conjunt de les diòcesis?
Hi ha una qüestió encara pendent, que és la qüestió d’aconseguir que la Santa Seu aprovi la constitució d’una Regió Eclesiàstica que inclogui les diòcesis amb seu a Catalunya. És una proposta aprovada, concretament la resolució 142, en un moment en què no hi havia dues províncies eclesiàstiques, sinó una, la Tarraconense, i un arquebisbat, que era Barcelona, depenent directament de la Santa Seu. I encara no hi ha solució, després d’enviar la petició a la Santa Seu. Tot i que treballem conjuntament, es pot donar llum verda a la creació d’una Regió Tarraconense que representi tota l’Església present a Catalunya, com passa ja a Itàlia.
D’altra banda, el llibre Evangelitzar amb alegria les grans ciutats respon a un nou signe del nostre temps que ja el va portar, a vostè, a organitzar un primer congrés sobre aquest àmbit l’any 2014 a Barcelona. Despré,s aquest treball ha continuat amb altres trobades i congressos internacionals. De quina manera pot continuar aquesta tasca eclesial a les grans ciutats del món, on viu la majoria de la humanitat?
Això de les grans ciutats ja m’ho va suggerir inicialment el cardenal Jorge-Mario Bergoglio dies abans de ser elegit Papa. Ell i jo vam parlar aleshores de la preocupació compartida sobre la pastoral a les grans ciutats, ell a Buenos Aires i jo a Barcelona. Això és per animar els rectors, els laics, els religiosos i religioses, perquè no s’espantin i tinguin coratge, ja que les grans ciutats presenten aspectes positius que permeten trobar solucions pastorals adequades. Jo he constituït a Barcelona la Fundació Antoni Gaudí per a les Grans Ciutats, que ja ha organitzat fins ara un congrés, a Rio de Janeiro, que va ser una gran aventura però que va sortir molt bé.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l’actualitat d’aquest divendres 23 d’abril.