Els bisbes catalans se solidaritzen amb els afectats de Nissan

La Tarraconense acaba de fer pública una Nota davant la crisi industrial i laboral a Catalunya en què se solidaritza amb el “sofriment personal i familiar per la pandèmia del Covid-19 i també per una nova crisi provocada pel tancament d’empreses i plantes de producció, com és el cas de Nissan a Catalunya”. El document fa “una crida a un canvi de paradigma per tal que tota la societat participi activament en el desenvolupament i la realització de projectes de futur que tinguin com a base una indústria més potent i capdavantera, amb la creació de sinèrgies internacionals”. En aquesta línia, els bisbes de les diòcesis amb seu a Catalunya demanen la participació de tots els sectors i de les administracions per “crear un teixit industrial que generi llocs de treball dignes i oportunitats per als més joves”. Un altre punt important de l’escrit és la necessitat que els pastors expressen de “construir ponts per tal que siguin superats els recels i les visions excloents” i, alhora, d’aconseguir “que la iniciativa privada i la pública vagin de la mà per fer possible un nou ressorgiment econòmic i social en què tothom pugui trobar les seves oportunitats”.
A partir del missatge de l’evangeli, que ofereix “una transformació radical de vida” a partir de “la justícia, l’esperança i la fraternitat”, l’episcopat català anima tothom, incloent-hi naturalment els catòlics, a “col·laborar en una reflexió més aprofundida i creativa” i a “posar els recursos a l’abast de la societat per construir una economia més justa i equitativa”. Igualment els bisbes fan “una crida a l’esperança fonamentada en la capacitat creativa de les persones”, alhora que constaten que, davant aquesta crisi, els esforços “han resultat fins ara del tot insuficients” i que “els intents de solució han arribat molt tard”. També asseguren que “les possibiles sortides de la crisi no podran realitzar-se sense el diàleg l’acord i la col·laboració dels tres àmbits implicats en el fenomen productiu: el treball, el capital i el poder polític”.
D’altra banda, en una nova referència al tancament de Nissan i a empreses en perill a Catalunya, la Tarraconense diu que “cal fer un esforç per part de tots per mantenir les fàbriques allà on són i buscar noves oportunitats perquè aquestes puguin consolidar-se i sostenir-se”. En un altre punt, els prelats recorden que “la Doctrina Social de l’Església defensa una economia al servei de la persona humana que garanteixi a les persones un treball digne, amb un salari digne que permeti l’accés a un habitatge digne i al sosteniment familiar”. L’episcopat atribueix la “deslocalització” d’empreses, com ara Nissan, a “tot un entramat de moviments econòmics, polítics i socials en l’àmbit internacional”, als quals s’afegeix ara “l’efecte de la pandèmia del Covid-19”, que “ha accelerat les decisions empresarials”. Igualment els pastors, des del reconeixement de “la complexitat del problema”, valoren i secunden “totes les accions que, respectant els drets de tots i per mitjans pacífics, es duguin a terme a fi de buscar soucions justes en el marc del bé comú”. Asseguren finalment la pregària per totes les persones afectades.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!