El Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC) de la Fundació Pere Tarrés ha dissenyat un pla d’accions per al 2024 amb la promoció de la llengua i cultura catalanes com a eix principal, després que es fessin públiques les conclusions de l’estudi El català al cau i l’esplai, realitzat per les entitats educatives del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya i Plataforma per la Llengua.
L’estudi, centrat en l’educació en el lleure de base voluntària i comunitària a Catalunya, feia palès el predomini de la llengua catalana a les converses a l’esplai i al cau amb un 70%, enfront del 30% en castellà. Segons les seves conclusions, entre els infants, la llengua més utilitzada és igualment el català, amb un 53,9%. Són nens i nenes que es dirigeixen en un 73,2% en català als seus monitors (als centres d’esplai) i als seus caps (als caus).
En la direcció inversa, els monitors i caps parlen en un 77,4% als infants en català i l’idioma més estès a les converses entre els equips educatius és també el català. De fet, el rol dels monitors i caps és cabdal a l’hora d’establir quina serà la llengua en què el grup articularà el seu discurs. Responent a criteris geogràfics, l’estudi conclou que la tendència a fer servir la llengua castellana és als municipis més grans, concretament aquells que tenen una població d’entre 70.000 i 250.000 habitants.
Tot i les dades favorables, el MCECC considera que encara hi ha molta feina a fer per incrementar l’ús social de la llengua en els espais de lleure. Per això, amb el propòsit explícit de continuar potenciant el català com a llengua majoritària, els centres d’esplai federats a la Fundació Pere Tarrés han prioritzat el treball per a l’ús del català com a eix principal del pla d’accions anual, que es va aprovar a la darrera Assemblea General Ordinària.
Per fer-ho, actualment s’està treballant en la difusió de recursos i formacions del Consorci per a la Normalització Lingüística, així com en el voluntariat de parelles lingüístiques. A més, el MCECC difondrà als centres d’esplai diversos materials que recolliran vocabulari i expressions populars i genuïnes mitjançant les xarxes socials de la federació d’esplais. També té previst publicar a la revista Estris la publicació de referència sobre el lleure que edita el MCECC, diverses activitats pedagògiques sobre aquesta qüestió per tal de sensibilitzar els infants i joves sobre la importància de l’ús del català. Una altra de les línies d’acció és incorporar cançons populars catalanes al cançoner del moviment d’esplais, és a dir, al llistat de cançons que s’utilitzen en les activitats de lleure.
D’altra banda, el català i la cultura popular seran també els eixos centrals de la TrocaJove, un esdeveniment lúdic i formatiu anual per a adolescents i joves que organitza el MCECC de la Fundació Pere Tarrés i en el qual participen prop de 1.300 adolescents i joves. Aquest esdeveniment oferirà durant tot un cap de setmana espais dinamitzats d’educació en el lleure que giraran entorn els valors de la identitat i la llengua catalanes. Es tracta d’una de les grans trobades en les quals els centres d’esplai federats al MCECC poden participar-hi. Enguany, el 9 i 10 de març, Amposta acollirà la TrocaJove sota el lema “Trocats del bolet”.