Amb l’arribada de la Setmana Santa, l’Orquestra Simfònica del Vallès inicia la seva tradicional gira pel territori català, que enguany arriba a la seva 13ena edició. Des del 4 fins al 15 d’abril, l’orquestra portarà els Chichester Psalms, de Leonard Bernstein, a sis ciutats, començant pel concert d’aquest divendres a la LaFact Cultural Terrassa.
L’obra, un autèntic cant a la convivència entre religions i un clam per la pau, estarà interpretada per més de 180 cantaires de cors catalans (Cor de Cambra de Granollers, Cor de Cambra de l’Auditori Enric Granados, Cor de la URV, Coral Mixta d’Igualada i Cor Montserrat de Terrassa), que faran possible aquest viatge musical que connecta les cultures cristiana, jueva i islàmica a través de la música.
Un projecte coral amb ànima i esforç col·lectiu
Per tal d’explicar la complexitat i magnitud d’aquest projecte, el programa El Matí a Ràdio Estel va entrevistar Xavier Puig, director titular de l’Orquestra Simfònica del Vallès. “Cada cor ha fet la seva preparació seguint les meves indicacions musicals. Després, he fet una ruta per Catalunya assajant amb cadascun dels cors, fins a arribar a la trobada final a Sabadell, on unim esforços amb l’orquestra per fer realitat aquesta proposta musical”, va reconèixer Puig. Un dels moments culminant d’aquesta gira serà el concert al Palau de la Música Catalana del diumenge 6 d’abril, on es reuniran tots els cors juntament amb una seixantena de músics de l’orquestra, dos solistes i un impressionant conjunt de percussions.
Música per als temps convulsos
Com va explicar Xavier Puig, en un context global marcat per tensions i conflictes, aquesta proposta musical pren un sentit especial. “Vivim un moment en què la cultura de la pau no passa pels seus millors dies”, i va recordar que “la música té aquest poder de fer-nos reflexionar i connectar amb la nostra humanitat.”
Per fer-ho, el concert proposa un recorregut per diverses sonoritats i tradicions espirituals: des d’una fanfàrria inicial que evoca el poder nord-americà, passant per música sacra en llatí, fins a la fusió de cants islàmics i els Chichester Psalms de Bernstein, inspirats en els Salms de David. A la segona part, la Missa per la Pau de Karl Jenkins ofereix un mosaic multicultural amb fragments en llatí, textos hindús i crides islàmiques a l’oració, en una clara invitació a la convivència interreligiosa.
Una tradició consolidada arreu del territori
Aquesta gira de Setmana Santa de l’Orquestra Simfònica del Vallès s’ha convertit en una cita anual ineludible, consolidada com un referent en la difusió de la música clàssica arreu de Catalunya. Una de les seves principals característiques és la participació dels diversos cors, que a més de poder cantar en escenaris emblemàtics com el Palau de la Música, han facilitat l’organització dels concerts a les seves respectives ciutats. Enguany, els concerts faran parada a Tarragona, Lleida, Terrassa, Igualada i Granollers, reforçant així la presència territorial de la formació.
Com va manifestar Puig, amb aquesta gira, l’Orquestra Simfònica del Vallès no només porta la música als escenaris, sinó que també esdevé un pont entre cultures i religions, recordant-nos la importància de la pau i el diàleg a través de l’art.