Eduard Sagarra —advocat especialista en dret de la nacionalitat, estrangeria, immigració i asil— no es cansa de recordar que els drets humans no fan vacances, ni a l’estiu ni durant tot l’any, malgrat el que s’obstini a negar la crua realitat. I, de fet, ell tampoc no fa vacances. Des de Bellver de Cerdanya, on ha estat descansant uns dies, prossegueix amb la seva particular croada: denunciar davant del Defensor del Poble Europeu el «vergonyós» acord entre la Unió Europea i Turquia per a l’acollida de les persones refugiades. Eduard Sagarra, professor de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals a la Universitat de Barcelona, és president de l’Associació per a les Nacions Unides a Espanya, amb seu a Barcelona.
Sagarra es refereix al conflicte de Síria: «És una guerra diferent ja que hi intervenen vectors que fins ara no eren presents. Primer, la lluita pel poder al Pròxim Orient, per les fonts d’energia i per l’aigua, amb el domini del Tigris i l’Eufrates. Es tracta, a més, d’una lluita en la qual està involucrat el Kurdistan, una nació sense estat de més de 40 milions de persones, i és també una lluita política que enfronta Rússia, els Estats Units i Europa. Tot aquest conflicte a qui està engrandint i potenciant és a la Rússia de Vladímir Putin, que s’erigeix amb un poder molt més important del que tenia fa cinc anys.»
Davant la seriosa qüestió del Brexit, posa en dubte que es dugui a terme, «perquè el Regne Unit encara no ha dit la darrera paraula a la ciutadania respecte dels resultats. Abans de tres anys no crec que demanin de sortir de la Unió Europea, perquè, si ho fan, seria un terratrèmol polític, sobretot per a Anglaterra. Tinc, per tant, els meus dubtes de si el Parlament de Westminster ratificarà aquesta declaració. Políticament hi està obligada; jurídicament, no, perquè el Parlament és sobirà i cada diputat es deu a la seva circumscripció, i no al seu partit com passa a Espanya. Per tant, si el Parlament no ratifica la decisió potser no es demanarà la sortida d’Europa.»
Pel que fa al drama dels refugiats, Sagarra és molt crític amb l’acord amb Turquia del 18 de març: «És una vergonya d’una magnitud extraordinària i absolutament il·legal, i així ho he denunciat. Es carrega un dels principis bàsics del dret internacional humanitari: el dret d’asil i refugi. I converteix els refugiats en immigrants irregulars. Amb aquest acord, pel qual Turquia fa de contenció dels refugiats a canvi de sis mil milions d’euros i de la possibilitat que els turcs puguin entrar a Europa sense visat, el Consell de Ministres d’Europa s’ha carregat el dret d’asil i de refugi», sosté Sagarra.