El Servei Jesuïta a Migrants (SJM) ha presentat l’informe Frontera Sud 2022 titulat On habita l’oblit, que tracta l’oblit del dret i dels drets humans que té lloc a Melilla, on treballa un equip del SJM.
Tots els dispositius de control fronterer a les tanques, les aigües properes a Melilla i a les places menors de sobirania tenen per objectiu impedir que les persones amb necessitats de protecció internacional no puguin exercir el dret a sol·licitar-la, perquè a la pràctica no tenen manera de fer-ho a l’oficina d’asil de Beni Enzar.
Malgrat el que estableix la llei que regula el dret d’asil i de protecció subsidiària, la realitat és contradictòria: és gairebé impossible accedir a les oficines d’asil a les dependències policials dels llocs fronterers de Ceuta i Melilla.
SJM ha documentat casos de devolucions sumàries de persones que havien patit lesions en els intents d’entrada
La majoria dels casos documentats es repeteixen reiteradament i són, majoritàriament, adults rebutjats en frontera que han patit lesions en l’intent d’entrada, i menors. D’altra banda, cada vegada més abunden els casos amb perfil de protecció internacional.
L’objectiu polític d’impedir a qualsevol preu els passos de la frontera fora dels llocs habilitats es tradueix en l’ús desproporcionat de la força per part de les forces de seguretat espanyoles i marroquines. En aquest sentit, SJM considera preocupant que el ministre de l’Interior criminalitzi migrants i sol·licitants de protecció per justificar aquestes actuacions.
Per això, destaca que la gravetat dels fets mereix una investigació detallada i mesures que previnguin futures tragèdies, i garanteixin els drets humans en la frontera: “Cal reforçar l’enfocament de defensa de drets humans i evitar l’arbitrarietat per garantir el dret a la integritat física i moral, sense que ningú pugui ser sotmès a maltractaments, tractes inhumans o degradants.”
L’informe Frontera Sud 2022 presenta històries doloroses “que mereixen ser explicades, perquè no habitin en l’oblit”.