Un any més, el 2 de juliol, el santuari de Montgarri ha aplegat centenars de devots i fidels de la Vall d’Aran i part del Pirineu per celebrar l’Aplec de la Mare de Déu de Montgarri. És la Mare de Déu de la Vall d’Aran, els Pallars, la Ribagorça i l’Arieja, i és per això que la jornada compta amb pelegrins de diversos punts del Pirineu català. D’altra banda, també hi han assistit diverses autoritats de la regió, encapçalades per la Magnífica Síndica de la Vall d’Aran, Maria Vergés; l’alcalde de Naut Aran, Cèsar Ruiz-Canela, i alguns consellers del Conselh Generau de la Vall d’Aran.
L’aplec d’aquest any, presidit per l’arquebisbe d’Urgell Mons. Joan-Enric Vives, ha tingut un doble motiu de celebració, ja que ha coincidit amb l’aniversari dels 50 anys de la creació del grup d’Amics de Montgarri. Per commemorar aquesta efemèride, els han acompanyat el grup de Pelegrins de St. Gironins vinguts de l’Arieja, i una gran assemblea de fidels que ha participat activament durant la diada.
El santuari, un signe d’estimació a Maria del segle XII
Durant la seva homilia, l’arquebisbe ha recordat la relació històrica que sempre han tingut els fidels amb la Mare de Déu, a la qual sempre han estimat amb gran fervor. Com ha explicat, això ha fet que en “molts indrets, per recòndits que siguin, s’hagin bastit capelles, ermites, i esglésies per venerar la Mare de Déu i dir-li que la volem estimar i cuidar”.
El santuari de la Mare de Déu de Montgarri és un signe d’aquesta estimació a Maria que es remunta a principis del segle XII, ha manifestat Vives.
En aquest sentit, l’arquebisbe d’Urgell ha aprofitat l’eucaristia per posar als peus de Maria les necessitats del nostre món: la pau i la unió, el cessament de les guerres i dels conflictes i violències (com la dels darrers dies a França) i els malalts i els qui passen dificultats.
Processó i res de l’Àngelus
Com és tradició, acabada la missa, els sacerdots, les autoritats i els fidels han acompanyat la imatge de la Mare de Déu en processó, precedits segons costum a la Vall, amb la bandera i la creu, i els cants devots fins al lloc on la tradició narra que fou trobada la imatge per un toro i els pastors. En aquest punt s’ha resat l’Àngelus.
Finalment, en plena natura, s’ha beneït i distribuït a tothom “la caritat”, una ració de pa, formatge i vi amb què l’Ajuntament obsequia els més de 1.500 pelegrins que assisteixen cada any a l’aplec, procedents de tota la Vall d’Aran i d’una banda del Pirineu.