“Soc Shigemitsu Tanaka, de Nagasaki, lloc del bombardeig atòmic del Japó. El 9 d’agost del 1945, tenia 4 anys. En aquell moment vivia amb cinc membres de la meva família al poblet de Togitsu, a uns sis quilòmetres de l’epicentre de l’explosió.” Així ha començat el seu relat Shigemitsu Tanaka, representant d’un col·lectiu —els hibakusha (supervivents)— que, ara que es compleix el 80è aniversari del bombardeig per part dels Estats Units, redoblen la seva crida a favor de la pau i contra les armes nuclears.
La gira espanyola dels hibakusha els ha portat a Barcelona, on el matí del 21 de gener han protagonitzat a l’Ajuntament l’acte Barcelona, ciutat de pau: cerimònia de reconeixement als hibakusha, amb l’alcalde Jaume Collboni, que ha volgut assenyalar que Barcelona renova el seu compromís com a ciutat de pau. La visita dels supervivents l’ha promoguda l’Aliança pel Desarmament Nuclear, una xarxa de 63 entitats de la societat civil, unides amb la finalitat de treballar a favor de l’abolició de les armes nuclears i de sensibilitzar la població sobre les conseqüències humanitàries i mediambientals d’aquesta mena d’armament.
Shigemitsu Tanaka va rebre l’any 2024 el Nobel de la Pau en representació de Nihon Hidankyo (Confederació Japonesa d’Organitzacions de Víctimes de les Bombes A i H), un fet que ha donat més altaveu mundial a la seva lluita: “Els ancians hibakusha continuem parlant de les nostres experiències amb les últimes forces que ens queden. La segona i la tercera generació de supervivents de la bomba atòmica, els joves i els ciutadans també s’esforcen per tirar endavant els moviments dels hibakusha i transmetre les seves històries al món.”
SHIGEMITSU TANAKA
“Els ancians hibakusha continuem parlant de les nostres experiències amb les últimes forces que ens queden”
La veu dels supervivents encara ressona perquè mai més no es torni a repetir un fet semblant i, malgrat això, el món continua obstinat a caure en els mateixos errors. “El risc d’una guerra nuclear a gran escala és més real que mai”, ha reconegut Tica Font, que ha intervingut en l’acte en representació de l’Aliança pel Desarmament Nuclear. “El final de la Guerra Freda va comportar una sèrie d’acords bilaterals entre els Estats Units i Rússia de reducció d’aquestes armes, moltes van ser destruïdes, però encara en queden més de 12.000, amb capacitat destructiva superior a les d’Hiroshima i Nagasaki. En els darrers anys hem vist com els països que tenen armes nuclears s’estan dedicant a renovar els arsenals amb una àmplia gamma d’armes amb menor càrrega nuclear i, per tant, amb menors danys i per la qual cosa el seu ús pot ser més factible i sobretot creïble.”
TICA FONT
“El risc d’una guerra nuclear a gran escala és més real que mai”
Unes paraules que ha subscrit Yayoi Tsuchida, secretària general adjunta del Consell Japonès contra les Bombes Atòmiques i d’Hidrogen (Gensuikyo): “A diverses regions del món, com el Pròxim Orient, Europa i Àsia Oriental, els conflictes protagonitzats per potències nuclears han intensificat la tensió i el risc d’una guerra nuclear. Aquestes nacions han continuat desenvolupant, modernitzant i expandint els seus arsenals nuclears”.
Actualment, Gensukyo està fent campanya perquè el govern japonès signi i ratifiqui el Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears (TPAN), per a la qual cosa han recollit un total d’1.565.300 signatures. La mateixa petició que ha fet Tica Font, en nom de l’Aliança pel Desarmament Nuclear, adreçada en aquest cas al Govern espanyol: “L’existència del TPAN envia un missatge clar sobre la inacceptabilitat d’aquestes armes a nivell internacional. Al llarg de la història, hem vist com la prohibició ha estat un pas fonamental per a diversos canvis significatius a nivell global, com l’abolició de l’esclavatge o d’altres armes inhumanes, com les armes químiques, les biològiques o les mines antipersones.”
Com ha manifestat Shigemitsu Tanaka, “tots i cadascun dels ciutadans de la terra haurien de pensar en aquesta qüestió com si fos seva. Treballem junts per aconseguir un món lliure d’armes nuclears i de guerres perquè la humanitat no es destrueixi a si mateixa amb armes nuclears”.