Des del 1975, Joan Jarque vivia novament a Barcelona. Amb el cardenal Narcís Jubany, va ser delegat d’Apostolat Seglar i va treballar molt activament en la preparació de la visita de Joan Pau II, que es va materialitzar a principis de novembre de 1982. Joan Jarque havia seguit actiu els últims anys, participant també en moltes de les activitats organitzades per Catalunya Cristiana i Ràdio Estel, entre elles les últimes edicions de la Nit dels nostres mitjans i, al gener de l’any passat, en la Missa pels 2.000 números del setmanari.
La Catedral de Barcelona ha acollit aquest dijous al migdia la Missa exequial per l’ànima del sacerdot i periodista Joan Evangelista Jarque, que va morir aquest dimecres quan estava a punt de complir els 92 anys. El bisbe auxiliar Sergi Gordo, que ha presidit la celebració, ha destacat el servei, “amb ganes”, que ha realitzat el també fundador del setmanari Catalunya Cristiana “com a capellà i com a comunicador”. L’ha definit com “un prevere lliurat amb saviesa i bonhomia a la comunicació de l’alegria de l’Evangeli”, i també ha destacat que era una persona “de cor inquiet” i de vida senzilla i intensa. En un altre moment, Sergi Gordo ha subratllat el setmanari Catalunya Cristiana com un gran fruit per a l’Església. Ha definit la revista com “una empresa en la qual ell va creure i que va menar sàviament fins a la seva consolidació, no pas com a franctirador sinó comptant amb l’ajuda de fidels col·laboradors, entre ells el difunt bisbe Joan Carrera”.
Entre els concelebrants, han estat presents l’actual director de la revista i de Ràdio Estel, Jaume Aymar, els seus dos predecessors Manuel Valls (en el carrec de 1993 a 1997) i Octavi Sánchez (de 1999 a 2008) i els canonges que formen el Capítol, amb l’actual degà, Josep Ramon Pérez. Han participat igualment diverses autoritats civils, entre les quals destaquen el president de la Generalitat, Quim Torra, l’expresident Jordi Pujol, i l’actual director general d’Afers Religiosos, Marcel·lí Joan. Cal recordar que Mossèn Jarque havia estat, des del 1977, prior de la capella Sant Jordi del Palau de la Generalitat, una responsabilitat que tot just havia deixat aquest estiu amb el nomenament de Josep Maria Turull per subsituir-lo. Després de l’Eucaristia de cos present, el fundador de Catalunya Cristiana ha estat enterrat a la cripta del Cementiri de Sant Andreu.
La vida i la força humana de Joan Evangelista Jarque s’acabava aquest dimecres 11 de setembre a la Residència Sacerdotal Sant Josep Oriol de Barcelona. Deixa enrere una llarga i reconeguda trajectòria com a prevere i com a home de comunicació dins l’Església, com també en molts àmbits de la societat catalana i europea. El 29 de setembre de 1979, ara fa tot just 40 anys, Jarque va veure realitzat, amb el naixement de Catalunya Cristiana, un dels grans projectes de la seva vida. Sempre explicava que, un matí quan es va llevar, va comentar al també prevere Francesc Malgosa, la necessitat de crear una publicació de l’Església a Catalunya. Malgosa, cofundador de la nostra revista, ja ens havia deixat al juliol de l’any passat. Jarque, director de Catalunya Cristiana fins al 1993, ha estat un home d’obertura, com demostra el fet que dominava diverses llengües i havia viscut a Alemanya i a Roma, i ha tingut una presència important, alhora que senzilla i discreta, en l’evolució de l’Església a Catalunya els últims 40 anys.
Vida intensa i dinàmica
Nascut a Barcelona el 3 d’octubre de1927, va ser ordenat prevere el 1951, i es va doctorar en Teologia el 1969 amb una tesi sobre Teilhard de Chardin, després d’uns anys a Friburg. Entre altres nombroses tasques, Joan Evangelista Jarque va ser consiliari dels Minyons Escoltes i del Moviment Internacional d’Intel·lectuals Catòlics Pax-Romana. Ha estat gran amic del bisbe Joan Carrera i un savi humil, però amb gran visió del món sempre en sintonia amb la cultura de l’encontre i, en definitiva, amb la confluència de sensibilitats des del cristianisme que fa camí a Catalunya. Va formar part, entre 1969 i 1972 a Roma, de la Comissió Pontifícia de Mitjans de Comunicació Social. Després Jarque es va traslladar a Ginebra, on va estar-se tres anys en ser nomenat secretari general de la Unió Internacional Catòlica de Periodistes.