Rafel Barruè ha rebut dijous 11 al migdia, a Poblet, la benedicció abacial i el lliurament dels signes propis de la responsabilitat d’abat. Ha estat l’abat general de l’Orde cistercenc, Mauro-Giuseppe Lepori, qui ha administrat pròpiament la benedicció a fra Rafel, en el marc d’una missa concelebrada per tots els bisbes de Catalunya, per alguns abats del Cister i per nombrosos preveres, la majoria de l’arxidiòcesi de Tarragona.
El moment central de l’Eucaristia ha inclòs la petició de la benedicció, el compromís del nou abat, el cant de la lletania dels sants amb Rafel Barruè prostrat a terra, la pregària de benedicció, el lliurament del llibre de la Regla de Sant Benet i de l’anell, la imposició de la mitra i el lliurament del bàcul.
Al final de la missa, el mateix abat Rafel Barruè ha reiterat l’obertura que ha de tenir la comunitat de Poblet, on moltes persones poden escoltar Déu: “Necessitem silenci monàstic, silenci de pau, que asserena l’ànima, i això val per a tothom. Ens cal silenci per tenir l’orella del cor atenta a l’escolta de la voluntat de Déu.”
RAFEL BARRUÈ
“Ens cal silenci per tenir l’orella del cor atenta a l’escolta de la voluntat de Déu”
Durant l’homilia, l’abat general Mauro-Giuseppe Lepori ha recordat que Poblet ha de ser un lloc obert a tothom, a partir de l’exemple de Jesucrist, que acull i serveix: “La porta del monestir ha de ser com la porta del sagrari, on Crist realment és present. És com si tota la humanitat, vista des del monestir, esdevingués un espai sagrat des del qual Déu ve a trobar-nos, per demanar-nos acolliment i transformar la nostra llar en un temple.”
MAURO-GIUSEPPE LEPORI
“La porta del monestir ha de ser com la porta del sagrari, on Crist realment és present”
A partir de l’evangeli proclamat a la celebració, en què Lluc narra la discussió d’uns deixebles sobre qui era el més important, l’abat general del Cister ha destacat que es tracta d’una perversió històrica de l’ésser humà, davant la qual l’abat Rafel Barruè ha de ser especialment sensible.
I entre les autoritats civils, han estat a la celebració el president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, la consellera de Cultura en funcions, Natàlia Garriga, el director general d’Afers Religiosos, Carles Armengol, i els alcaldes de Vimbodí, l’Espluga de Francolí, Senan, Montblanc i Vila-real, localitat castellonenca on va néixer el nou abat de Poblet.
Recordem que Rafel Barruè ha substituït com a abat Octavi Vilà, que es va convertir el 21 d’abril passat en el nou bisbe de Girona després d’haver estat nomenat pel Papa el 29 de febrer.
Rafel Barruè, de 57 anys i fill de Vila-real, al costat de Castelló, és llicenciat en Teologia i Belles Arts. Té experiència en comunicació, tant interna com externa, ja que ha estat formador de joves monjos i també responsable de l’hostatgeria del monestir. A més, Rafel Barruè és artista i pintor.