“A través del gènere del retrat, es perpetua la memòria de les persones”, va constatar ahir Miguel Falomir, director del Museu Nacional del Prado, a la presentació de l’esplèndida exposició El Segle del Retrat. Col·leccions del Museu del Prado. De la Il·lustració a la modernitat, que es pot visitar fins al proper 4 de juny al CaixaForum Barcelona (avinguda de Francesc Ferrer i Guàrdia, 6-8).
La mostra, organitzada pel Museu Nacional del Prado i la Fundació ”la Caixa”, està comissariada per Javier Barón, cap de Conservació de Pintura del Segle XIX del Museu Nacional del Prado, el qual també va participar a l’acte, juntament amb Elisa Durán, directora general adjunta de la Fundació ”la Caixa”, i Mireia Domingo, directora de CaixaForum Barcelona.
El públic pot contemplar un total de 173 peces d’autors rellevants
Es tracta d’una exposició monogràfica sobre el retrat al segle XIX, plasmat en diverses manifestacions artístiques: pintura, escultura, dibuix, fotografia… El públic pot contemplar un total de 173 peces d’autors tan rellevants com ara Goya, Madrazo, Rosales, Martí Alsina, Villanueva, Fortuny, Sorolla, Zuloaga o Nonell.
“El segle XIX és una època que va veure néixer les estructures econòmiques i socials que han configurat la nostra contemporaneïtat. Un segle de gran transcendència on es van establir les bases del món actual”, va explicar Elisa Durán.
La mostra s’estructura diversos àmbits: “La imatge del poder”, “La descoberta de la infància”, “Identitats”, “La imatge de la mort”, “Retrats i autoretrats d’artistes”, “Effigies amicorum. Imatges d’escriptors, músics i actors” i “L’artista a l’estudi”. Els visitants podran seguir tres itineraris diferents, amb audioguies descarregables a través de codis QR, que faran tres lectures diferents del recorregut: les tècniques artístiques, la societat del segle xix i la indumentària.
Entres les magnífiques obres que s’hi exhibeixen, cal destacar els olis sobre tela Gaspar Melchor de Jovellanos i Ferran VII en un campament, de Francisco de Goya; María de Figueroa vestida de “menina”, de Joaquim Sorolla; Índia del camp, d’Esteban Villanueva; Madame Malinowska (la Russa), d’Ignacio Zuloaga; Dona, d’Isidre Nonell, i Estudi del pintor, d’Ignacio de León y Escosura.
Així mateix, són formidables les escultures en marbre La reina regent Maria Cristina i Alfons XIII infant, de Venanci Vallmitjana, i Pius VII, d’Antoni Solà; i els bustos en bronze Goya —model de les cèlebres estatuetes que atorga anualment l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d’Espanya— i El pintor Manuel Domínguez, tots dos de Marià Benlliure Gil.
Després de Barcelona, l’exposició viatjarà també als CaixaForum de Saragossa, Sevilla, València i Palma.