Després de la COP27, les entitats que formen part de la xarxa Enllaça’t per la Justícia, manifesten amb tristor que els avenços que deixa la cimera són “lamentablement escassos”, malgrat la percepció de la urgència d’abordar la crisi climàtica.
Des de l’inici, la xarxa era conscient que els acords no serien gaires per l’absència de l’índia, la Xina i Rússia.
“Novament els països presents a la COP27 s’han oblidat que complir els objectius de l’Acord de París és una responsabilitat moral”
La xarxa catòlica denuncia el mercadeig per “assolir objectius geopolítics o obtenir beneficis, siguin aquests econòmics, tecnològics o de qualsevol tipus”
Enllaça’t per la Justícia troba decebedor que hi hagi una “distància enorme entre la urgència climàtica i les seves conseqüències de pobresa, degradació i mort i les negociacions tecnocràtiques de les cimeres climàtiques, en les quals prevalen els interessos econòmics”.
La cimera ha estat a punt de tancar-se sense acords per les tensions de blocs entre estats desenvolupats i països vulnerables, a la qual cosa cal afegir la presència de més de 6.000 lobbistes.
“Per això és rellevant l’acord per al restabliment de finançament de danys i pèrdues, tot i que de moment sigui un fons buit de recursos, procediments i modalitats de finançament”, sosté la xarxa.
Amb tot, i com a organitzacions catòliques dedicades a la cooperació al desenvolupament, llancen aquests missatges:
- Veiem amb certa esperança que d’aquesta cimera n’hagi sortit la promesa de reformar el sistema econòmic mundial per fer-lo més participatiu i just.
- Ens alegra la promesa d’acabar amb el “rentat verd” que crea tanta confusió.
- Lamentem l’oportunitat perduda a la COP27 per establir límits i reduccions a l’ús de combustibles fòssils, així com per posar terminis de compliment i alertem que tot i que estigui en perill el llindar d’1,5 graus centígrads, semblaria que les parts ja haguessin renunciat a aconseguir-ho.
- Lamentem, un cop més, que els interessos econòmics hagin estat al centre de les decisions i no les persones que, cada vegada més, es veuran obligades a emigrar per causes climàtiques.
- Exigim que es retorni al camí de la desinversió en combustibles fòssils i que no es consideri el gas com una energia de transició.
- Ens alegrem de la presència per primer cop de la Santa Seu, no com a observadora, sinó com a Estat membre firmant de la Convenció i de l’Acord de París i esperem que en les successives incrementi la seva delegació incloent-hi joves activistes ambientals i organitzacions catòliques especialitzades.
- Ens comprometem a continuar treballant pel camí dels nostres estils de vida dependents de les energies fòssils per sostenir el seu hiperconsumisme i hiperconfort, proposant estils de vida senzills, sobris i més propers a l’harmonia amb la natura i amb la resta de les persones.