El bisbe Enrique Benavent, després de nou anys a Tortosa, torna a la diòcesi mare de València, d’on va ser bisbe auxiliar i ara ha estat nomenat arquebisbe pel papa Francesc. Té 63 anys i substitueix en el càrrec el cardenal Antonio Cañizares, que ha estat nomenat administrador apostòlic fins a la presa de possessió de Benavent, el 10 de desembre.

“Ser arquebisbe de l’Arxidiòcesi en la qual vaig néixer a la fe, en el seminari de la qual em vaig formar, a la que abans de ser bisbe de Tortosa vaig servir amb alegria durant 22 anys com a sacerdot i 8 i mig com a bisbe auxiliar, i a la que estime de cor, és una responsabilitat que mai haguera imaginat”, ha manifestat l’arquebisbe electe de València en el seu missatge adreçat als nous diocesans.

“Ser arquebisbe de l’Arxidiòcesi en la qual vaig néixer a la fe, en el seminari de la qual em vaig formar, a la que abans de ser bisbe de Tortosa vaig servir amb alegria durant 22 anys com a sacerdot i 8 i mig com a bisbe auxiliar, i a la que estime de cor, és una responsabilitat que mai haguera imaginat”

Mons. Benavent ha comparegut a les dotze davant dels periodistes i personal de la Cúria. Foto: bisbat Tortosa

Enrique Benavent, nascut a Quatretonda, destaca per la seva calidesa i proximitat, i per la formació teològica. De fet, és doctor en Teologia per la Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma i va ser degà-president de la Facultat de Teologia Sant Vicent Ferrer de València. Nomenat bisbe de Tortosa el 17 de maig del 2013, inicià el seu ministeri episcopal el 13 de juliol del mateix any.

Al si de la Conferència Episcopal Tarraconense, és el bisbe responsable en l’àmbit de les missions des del 2014. A la Conferència Episcopal Espanyola, és president de la Comissió Episcopal per a la Doctrina de la Fe des de març de 2017 i membre de la Comissió Permanent des de març del 2017.

En els anys de Tortosa, ha escrit un total de set cartes pastorals, la darrera dedicada a la catequesi, es titula Preparem bé el camí al Senyor, i va ser signada el 27 de gener del 2021, festa de sant Enric d’Ossó, patró dels catequistes

El 7 de maig passat va viure com a festa grossa la inauguració i benedicció de la façana barroca de la catedral, que va presidir juntament amb el Nunci Apostòlic a Espanya, Bernardito Auza, acompanyats dels cardenals Omella i Martínez Sistach i dels bisbes Salinas, que ho fou de Tortosa, Piris i Giménez, de Lleida, Casanova, de Vic, i Vilanova, auxiliar de Barcelona. Van presidir les autoritats civils de la Generalitat de Catalunya i de València, del Govern de Madrid, de les diputacions de Tarragona i Castelló, del consistori de la Ciutat, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i l’alcaldessa de Tortosa.

El 7 de maig passat va tenir lloc la inauguració i benedicció de la façana barroca de la catedral de Tortosa. Foto: Agustí Codinach

Com a arquebisbe de València, substitueix el cardenal Cañizares, de 77 anys, que en fa dos que va presentar la renúncia. El 9 d’octubre, Dia de la Comunitat Valenciana, Cañizares va presidir el solemne Te Deum. En la missa solemne oficiada per commemorar la dedicació i consagració de la catedral a l’Assumpció de Maria, va exclamar: “Soc valencià amb molt i sa orgull, cristià, sacerdot i bisbe a València, i aquesta és la glòria més gran en aquesta etapa de la meva història personal”.

“Germà i mestre”

El cardenal Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona i president de la Conferència Episcopal Espanyola, ha tingut paraules d’agraïment envers el cardenal Cañizares, que ha definit com a “germà i mestre“. Omella n’ha destacat la recerca de la Veritat, l’actitud de servei i disponibilitat, el gran esperit apostòlic i missioner i el seu apassionament de la persona de Jesús en el servei als homes del nostre temps.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!