Un nou regal del papa Francesc i que arriba al nucli de la fe cristiana: l’amor humà i diví del cor de Jesucrist. Una carta encíclica, Dilexit nos, en l’encapçalament de la qual ens diu amb sant Pau que Crist ens ha estimat per ajudar-nos a descobrir que res no ens podrà separar d’aquest amor (Rm 8,39), o com el mateix Jesús ho havia assegurat als deixebles, fins al punt de dir-los “a vosaltres us he dit amics” (Jn 15,15).
El seu cor obert —diu Francesc— ens precedeix i ens espera sense condicions, sense exigir un requisit previ per poder estimar-nos i proposar-nos la seva amistat: “Ens ha estimat primer” (1Jn 4,10) i, gràcies a Jesús, “nosaltres hem conegut l’amor que Déu ens té i hem cregut” (1Jn 4,16). Cinc capítols que, de cara a la nostra formació i actuació cristiana ens poden ajudar molt.
Comença amb la importància del cor i amb una crida a tornar al cor com element d’unitat de la persona i com actuar des del cor pot canviar el món. Importants els gestos que reflecteixen el cor, la mirada i les paraules. La necessitat que tenim els cristians de conèixer el cor de Jesús que ens ha estimat tant, ens porta a l’adoració, veneració, aprofundiment i actualitat. Un amor que s’ha d’estendre als germans, reparar els cors ferits i viure la bellesa del perdó.
A la conclusió uneix el text de l’encíclica a les dues encícliques socials Laudato Si’ i Fratelli tutti dient que el seu contingut “no es aliè a la nostra trobada amb l’amor de Jesucrist, ja que bevent d’aquest amor ens tornem capaços de teixir lligams fraterns, de reconèixer la dignitat de cada ésser humà i de cuidar junts la nostra casa comuna”. Una encíclica per llegir amb deteniment i fer-ne pregària.