L’exposició Ignatius experience. El poder transformador d’una ferida, que acull el Museu Diocesà de Barcelona fins al proper 5 de febrer, s’ha inaugurat amb la presència del cardenal Joan Josep Omella i el superior provincial de la Companyia de Jesús, P. Antonio España SJ. Josep Maria Riera és un dels comissaris de l’exposició, juntament amb Mn. Robert Baró, director del Museu Diocesà de Barcelona. Ha estat entrevistat per Ignasi Miranda al programa Sense distància, de Ràdio Estel.
Com es pot identificar el visitant d’aquesta mostra amb el procés de canvi personal que va experimentar sant Ignasi de Loiola?
S’hi pot identificar per dos motius. En primer lloc, sant Ignasi de Loiola va viure un canvi d’època de l’edat mitjana a la renaixentista, de manera semblant a nosaltres, que també estem en un canvi d’era. En segon lloc, era una persona que volia triomfar a la vida, que volia tenir poder i èxit, una mica el que acaba volent tothom, però una greu ferida el va deixar mig invàlid, coix per a tota la vida, i va haver de canviar de xip. Sant Ignasi volia fer moltes coses però al final és el Senyor qui pren les regnes de la seva vida i el porta vers els altres. Aquest camí de descentrament d’ell mateix cap als altres és el que proposem als visitants d’avui dia: has tingut èxit?, has tingut cap crisi?, n’has sortit enfortit?, qui t’ha ajudat a sortir-ne?, faries tu el mateix pels altres? Una mica són aquestes les preguntes que formulem.
“Sant Ignasi volia fer moltes coses però al final és el Senyor qui pren les regnes de la seva vida i el porta vers els altres”
A qui s’adreça l’exposició?
Aquesta experiència d’espiritualitat ignasiana és una experiència que és viva avui dia, i es pot seguir treballant. De fet, per l’exposició passaran col·legis, universitats, hi passarà molta gent que intentarà copsar una mica aquest rerefons del camí d’Ignasi. Aproximadament, la visita individual dura uns 45 minuts. És una mostra interessant pel recorregut artístic, experiencial i vivencial.