A l’església de Santa Anna, coincidint amb l’onada de fred de la setmana passada, també s’hi posen en pràctica les obres de misericòrdia que s’anuncien a l’’exposició Vida i espiritualitat de santa Teresa de Calcuta que es pot veure al claustre. Seguint l’exemple de santa Teresa de Calcuta i la crida del papa Francesc a obrir les parròquies i ser un hospital de campanya, es van instal·lar llits i un espai per esmorzar i prendre alguna cosa. Al llarg d’aquesta primera setmana s’ha acollit un centenar de persones, algunes amb les seves mascotes.
«No es tracta d’una obra benèfica on hi ha uns benefactors i uns usuaris», ha explicat la teresiana Viqui Molins, una de les impulsores de la iniciativa que porta el lema «Obrim les nostres portes i el nostre cor». «És un lloc d’acollida on tots, voluntaris i gent que per diverses circumstàncies es troba al carrer, passem estones junts», afegeix. I així, «és interessant el clima d’amistat que es crea al voltant d’una cafetera i que no té res a veure amb una filera de persones necessitades esperant el plat de sopa calenta… cosa que no deixa de ser necessària, però que no és aquest el cas que ens ocupa: fer que casa nostra sigui també casa de tots».
Copiant el model impulsat pel famós pare Ángel a la parròquia de Sant Anton de Madrid, Santa Anna ja s’estava plantejant obrir les 24 h del dia no només per al culte i la pregària, sinó per acollir la gent d’una manera senzilla i profètica. Al darrere d’aquesta idea hi havia la mateixa Viqui Molins i l’equip de sacerdots de Santa Anna: Peio Sánchez, Xavier Morlans, Enric Planas i Antoni Reina.
Sant’Egidio: solidaritat per respondre al fred
No gaire lluny de l’església de Santa Anna, a la basílica dels Sants Just i Pastor de Barcelona, cada vespre de l’onada de fred s’hi ha fet una recollida urgent de material per a les persones sense sostre, organitzada per la Comunitat de Sant’Egidio. S’han recollit unes 600 peces entre mantes, sacs de dormir, anoracs, guants, gorres i bufandes.
«Davant d’aquesta situació d’emergència calia donar una resposta», ha explicat Raquel Sancho, responsable del servei als Amics del Carrer de la Comunitat de Sant’Egidio. Un equip format per uns 150 voluntaris «pentina» els carrers de Barcelona per portar escalf físic i humà a totes les persones que troben dormint al ras (s’han atès unes 250 persones).
La Fundació Bonanit i l’Operació Iglú a Tarragona
Unes 500 persones l’any són acollides a la Fundació Bonanit de Tarragona, que actualment disposa de 32 llits ubicats en tres espais diferents: dues pensions i un alberg. «Amb l’activació de l’Operació Iglú, treballem coordinadament amb l’Ajuntament de Tarragona, Protecció Civil i la Creu Roja per tal d’atendre les persones que dormen al carrer», expressa Antoni Coll, president de la Fundació Bonanit.
A banda de garantir un lloc per dormir i la integritat física de la persona, la Fundació Bonanit també proporciona acompanyament social, higiene personal i alimentació, així com orientació sobre serveis i recursos necessaris. Els dinars i àpats se serveixen als menjadors concertats amb Càritas Interparroquial i l’Ajuntament de Tarragona.
Atenció a les persones en situació de sense llar a Lleida
La ciutat de Lleida ha experimentat mínimes de 8 sota zero al pic de l’onada de fred. Per al pare Joan Suñol, jesuïta i president d’Arrels Sant Ignasi, en nits així no únicament cal tenir presents les persones que dormen al carrer, sinó també totes aquelles que viuen en habitatges precaris o que pateixen la pobresa energètica (segons dades del 2015, el 8,7% dels catalans no poden mantenir els habitatges a temperatures adequades) Per això, una de les iniciatives que ha dut a terme Arrels Sant Ignasi ha estat ampliar al diumenge a la tarda, que és quan tot està tancat, el servei que ofereix el Centre Obert. La mitjana diària de persones ateses en aquest servei és de 29 (anualment són 245 persones).
«La crida del papa Francesc és una excel·lent interpel·lació a tota l’Església», afirma el jesuïta Suñol, «que ell estigui donant suport a totes aquestes iniciatives d’atenció als més pobres ens fa sentir immensament feliços».
Casa d’Acollida de Tortosa
La petita comunitat de les Filles de la Caritat de Sant Vicenç de Paül cada nit obre les portes de la Casa d’Acollida de Tortosa a les persones que necessiten un lloc per dormir. «Cada nit varia el nombre i mai no sabem quantes persones vindran», explica la Gna. Teresa Andrés, responsable de la gestió de la casa d’acollida, «ja que la majoria són temporers i passavolants». En total, la casa disposa de vuit llits per a homes i de tres per a dones. Al cap de l’any, hi poden passar un miler de persones. A banda d’un llit on dormir, les religioses també els ofereixen roba i estris d’higiene personal. També a les dotze del migdia i a les set de la tarda reparteixen entrepans, i sopar en dies assenyalats com Nadal, Any Nou o Reis.
«Tota persona necessitada és per a nosaltres un germà i no podem deixar que estigui desemparat al carrer», expressa la Gna. Teresa Andrés, «en aquesta casa posem en pràctica totes les obres de misericòrdia».