L’any 2023 ha estat molt dur per als qui defensen els territoris tant al’Amazònia com a Mesoamèrica davant de l’avanç de l’extractivisme de la regió que compta amb la complicitat dels mateixos Estats.
Així ho expressa el manifest de la Xarxa Esglésies i Mineria, on destaca que ser un líder ambiental ha esdevingut una activitat d’alt risc i denuncia que “milers de concessions continuen en espera de ser entregades a Amèrica Llatina” sota el vel de la impunitat i la corrupció.
A aquesta realitat s’afegeix el canvi climàtic que deixa més vulnerables les poblacions més pobres. També la doble moral d’Europa, que continua amb l’agenda extractivista pel liti quan la Conferència de Bisbes d’Europa i la Cooperació Internacional per al Desenvolupament i la Solidaritat (CIDSE) han afirmat que “tot extractivisme atempta contra la casa comuna”.
Davant d’aquest context la Xarxa agraeix al papa Francesc la publicació de la Laudate Deum, on s’insisteix amb més força “a assenyalar les causes polítiques, econòmiques, socials de la desfeta ecològica i l’emergència de frenar aquest model que es denuncia”.
El balanç del 2023 també apunta algunes victòries que demostren que “la lluita continua perquè aquestes experiències ja són signes de llum i profecia”.
La Xarxa Esglésies i Mineria ha complert aquest 2023 deu anys de camí i considera que la presència de l’Església encara té més sentit: “Les Esglésies i grups de fe presents als territoris, no han perdut l’esperança de fer front al gegant, el monstre de poder i diners que amb enganys vol convèncer les poblacions.”
Aquest 2024 s’encara amb la intenció d’un canvi de model, per la qual cosa continua proposant la desinversió minera com a mecanisme eficaç per protegir amb fets la terra: “El repte és immens com l’interès dels poderosos, però la inspiració en el sí valent de Maria ens mou, l’esperança de Jesús ens aixeca, ens dona la certesa que vindran temps nous, més lliures i més dignes, i per això caminem.”