Quan en alguns sectors de l’Església parlem de món obrersorgeix la veu que diu que aquesta és una categoria depassada. No és així: elmón obrer continua existint; encara que adopti altres rostres, les dificultatsque travessa persisteixen. El sacerdot belga Joseph Cardijn (1882-1967), que vatreballar tant pel compromís social de l’Església en el món obrer acomençaments del segle XX, sostenia que un treballador val més que tot l’or delmón, un valor que Déu mateix li ha concedit. El bisbe Joan Carrera, quel’admirava, deia que Cardijn en el seu temps escandalitzava el seu entorneclesial, perquè «anava a trobar els joves del carrer i els proposavadirectament de transformar la seva vida segons l’Evangeli. Així va suscitarapòstols» (Ara mateix, 2002). Avui el cardenal Joseph Cardijn està en procés debeatificació.
El papa Francesc afirma que «la persona floreix en eltreball, realitza la seva vida, és la forma comuna de cooperar amb Déu en laperfecció de la creació». No obstant això, actualment hi ha al nostre paísindicatius que mostren la preocupant precarietat de les condicions laborals: lataxa d’atur continua sent molt elevada per a un país industrialitzat idesenvolupat, l’elevada temporalitat i alhora, l’escassa durada en elscontractes, fan que Espanya es trobi entre els deu països amb els pitjorsindicadors de qualitat d’una ocupació que proporcioni suficients hores detreball remunerat i uns ingressos adients. La precarietat laboral provoca queapareguin altres tipus d’exclusions socials (sanitària, educativa, política,cultural, identitària…) i, en conseqüència, un augment de la pobresa. Enaquest sentit, fem nostres les conclusions de l’Informe de la Taula del TercerSector: Ocupació de qualitat: resposta al fenomen dels treballadors pobres.
El director del departament de Pastoral Obrera de la CEE,Juan Fernández de la Cueva, en una entrevista en aquest número que teniu a lesmans, opina que «si la dimensió social de la fe ocupés la importància quemereix en la dimensió litúrgica o catequètica i s’entrecreuessin entre si, eltreball no es valoraria com un apèndix en la moral de l’Església».
Celebrem iniciatives com la d’Església pel TreballDecent i fem vots perquè la pastoral obrera, la sensibilitat per les condicionsdel treball i la denúncia i la proposta, com recentment ha fet Càritasdiocesana de Barcelona, siguin més presents en les nostres comunitats.