Aquest divendres diferents organitzacions de l’Església s’uneixen per celebrar la Jornada Mundial pel Treball Decent amb el lema Sense compromís no hi ha treball decent.
La coordinació de la iniciativa Església per un Treball Decent (ETD) està impulsada per Càritas, la Conferència Espanyola de Religiosos, la Germandat Obrera d’Acció Catòlica, Justícia i Pau, la Joventut Estudiant Catòlica i la Joventut Obrera Cristiana.
L’actual situació inflacionista, provocada inicialment per l’augment desmesurat dels beneficis de les empreses d’energia, té com a conseqüència directa el creixement del cost del cistell de la compra i de la vida de les famílies treballadores.
Aquest context també suposa una amenaça per al treball, que continua tensionat per l’impacte del Covid.
Amb una taxa d’atur de més del 12%, ETD denuncia que “encara queden massa situacions de vulnerabilitat vinculades al treball al nostre país”.
En el manifest publicat amb motiu de la jornada, destaca que “encara hi ha milions de persones treballadores que continuen sense poder accedir a un treball de qualitat”.
L’alt atur estructural i el treball precari afecta milers de persones, sobretot dones i joves
La iniciativa ETD reivindica “la necessitat de continuar vigilant i regulant les condicions laborals perquè siguin decents”. També reclama que s’incorporin a l’agenda política les causes que provoquen la “tragèdia tan estesa” de la sinistralitat laboral, perquè “dues persones treballadores moren cada dia al nostre país, com a resultat de no garantir la seguretat i la salut a la feina”.
Resposta necessària
Per això, ETD fa una crida al Govern i als agents socioeconòmics perquè es comprometin amb “el treball de qualitat en un context inflacionista d’augment de preus que no poden suportar els salaris de les persones treballadores”.
El compromís dels qui són sensibles a aquestes situacions són una resposta necessària
La iniciativa eclesial insta a analitzar la proposta del papa Francesc de reduir la jornada laboral (sense que això suposi una baixada salarial) com a mesura de creació de treball decent.
Alhora, considera que “ha d’aflorar el treball que es desenvolupa en l’àmbit de la cura i esdevenir, ja, treball decent”.
Amb l’objectiu de celebrar i reivindicar el treball com a dret i activitat per a la cura de les persones, del bé comú i del planeta, ETD anima a participar en els actes reivindicatius i celebratius a totes les places i parròquies de les diòcesis.
Que aquesta presa de consciència es vagi convertint en compromís diari pel treball decent
A Barcelona, a les 18.30, es farà un acte públic al Pla de la Catedral.
A Girona, al Caixafòrum (c/ Ciutadans) tindrà lloc una jornada de 10.00 a 13.00, amb Dolors Puigdevall, Anna Fornés, Cristina Cabañas, Pere Cornellà, Josep M. Serrat, Anna Güell, Jaume Fàbrega i Francesc Ventura.