Lluís Sols, professor i col·laborador del Centre d’Estudis Cristianisme i Justícia, Guillem Pursals, politòleg expert en conflictes, i Luigi Contento, geòleg i membre de l’Associació Catòlica de Treballadors Italians a Catalunya (ACLI-CAT), han analitzat aquest dimecres, des del programa El Mirador de l’actualitat, les possibles repercussions socials, polítiques i econòmiques del Brexit. Pursals ha destacat que “la Unió Europea actua amb duresa avisa per recordar a tots els socis que abandonar el projecte té conseqüències”. En aquesta línia, ha afegit que “el govern britànic està atrapat en una dicotomia, perquè les condicions que havien posat davant els votants d’ara fa dos anys no s’han complert, però alhora ha de respectar el resultat del referèndum del juny de 2016”. Sols ha assegurat que “és més democràtic respectar el que els britànics van votar que no pas fer un nou referèndum”. En altres paraules, ha recordat que “ara s’afronten realitats concrets, i no està clar que hi hagi legitimitat per tornar a convocar els britànics a decidir sobre la sortida de la Unió Europea”.
Luigi Contento ha destacat que “el govern britànic caurà d’aquí a poc temps, però el problema és que una part dels conservadors de Theresa May demanen el segon referèndum que ningú no sap com s’hauria de fer”. D’altra banda, ha recordat que “també molts britànics prefereixen la sortida o la permanència dura abans que no pas un mal acord, perquè la qüestió econòmica és molt important”.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l’actualitat d’aquest dimecres 26 de setembre.
En aquesta edició del programa ‘El Mirador de l’actualitat‘, hem analitzat el Brexit, que sacseja novament la Unió Europea amb pressions sobre el govern de Theresa May perquè es pacti la sortida del Regne Unit en un termini d’un mes. Es planteja el rebuig a un Brexit tou, davant l’alternativa d’una sortida no acordada que tindria conseqüències devastadores per a l’economia britànica.