El dijous 29 de juny s’ha presentat al Palau Mercader de Barcelona la segona edició del postgrau en Cultura Religiosa, que impulsen conjuntament la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, la Fundació Vedruna Catalunya Educació i Blanquerna-Universitat Ramon Llull (URL), amb la col·laboració de la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya.
“Les grans novetats són que passa a ser un postgrau interuniversitari i que, a diferència de la primera edició, comptem amb un nou company de viatge: Blanquerna-URL”, ha afirmat Montserrat Espinalt, presidenta de la Fundació Vedruna Catalunya Educació. Ha posat en relleu que “la cultura religiosa ha de tenir el seu lloc a la societat contemporània” i, així, poder “contribuir a l’alfabetització religiosa del nostre país”.
Antoni Portell, director del Centre d’Innovació i Formació en Educació de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, ha recordat amb satisfacció “l’èxit que està tenint la primera edició del postgrau en Cultura Religiosa”. Així mateix, ha definit aquesta proposta formativa com a “àgil, amena i amb profunditat i rigor”.
Per la seva banda, Andreu Ibarz, comissionat d’Identitat i Missió de Blanquerna-URL, ha expressat davant de tots els assistents a l’acte que “un món sense religió no seria un món millor”. Entre els motius pels quals Blanquerna-URL s’ha incorporat en aquest projecte educatiu, ha destacat que és una “universitat d’inspiració cristiana” i “fortament compromesa amb el diàleg”.
En aquesta segona edició, el postgrau en Cultura Religiosa ha esdevingut interuniversitari
“Que el postgrau en Cultura Religiosa hagi esdevingut interuniversitari —ha explicat— no és una simple anècdota administrativa, sinó que és un plantejament coherent, d’una banda, en el vessant de l’extensió territorial i, de l’altra, pel que fa a la diversitat i la importància del patrimoni religiós.”
El director general d’Afers Religiosos, Carles Armengol, ha constatat que “les tres institucions que organitzen el postgrau són una garantia de qualitat i d’encert total en l’enfocament de la temàtica tractada”. També ha posat de manifest “els alts nivells d’incultura religiosa que hi ha al país”.
Posteriorment, el professor Ramon Rial, que forma part de l’equip pedagògic de la Fundació Vedruna Catalunya Educació, ha donat a conèixer que el postgrau consta de 250 hores, de gener a desembre, i que està estructurat en cinc assignatures o mòduls de contingut. Les sessions formatives es complementen amb sortides culturals els dissabtes al matí.
Sota el lema “Ens podem imaginar una societat sense cultura religiosa’”, s’ha desenvolupat un petit debat amb cinc convidats. Entre ells, Eloi Aran, cap d’Àrea d’Identitat i Missió de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, ha comentat que “la cultura, en ella mateixa, porta el gen religiós”. I ha assenyalat que “el 70% del patrimoni catalogat a Europa és sacre”.