L’exposició Romans a Ponent. Ilerda, Iesso, Aeso redescobreix el passat romà i posa en valor el fenomen de la romanització del territori ilergeta, a través de la creació de tres ciutats a Ponent: Ilerda, Iesso i Aeso.
La mostra, que es pot visitar al Museu de Lleida fins al proper 14 de gener, està centrada en l’època imperial, des del segle I aC fins al segle II, període on es concentra aquesta transformació del territori, de les ciutats i dels seus habitants, que adoptaran les maneres de fer de l’Imperi romà, és a dir, de tot el món que es coneixia en aquell moment.
La mostra, comissariada pels arqueòlegs Josep Guitart i Xavier Payà, presenta el resultat de les darreres recerques efectuades sobre aquest territori. S’hi exposen més de 150 peces, procedents de divuit prestadors diferents, catalans, espanyols i francesos.
Entre els objectes més destacats hi ha un casc i una espasa, procedents del Museu de Saragossa i del Camp de les Lloses (Tona), respectivament; un important conjunt epigràfic, format per diverses làpides i pedestals; un cap d’August, del Musée Saint-Raymond de Toulouse, o peces emblemàtiques de l’Arxiu Arqueològic de Lleida, del Museu de Guissona Eduard Camps, del Museu de la Conca Dellà i del mateix Museu de Lleida.
A més, es presenten per primer cop les reconstruccions en 3D de les ciutats d’Ilerda, Iesso i Aeso, realitzades a partir de les últimes recerques efectuades pels equips de recerca d’aquestes ciutats romanes.
L’exposició està organitzada pel Museu de Lleida i ha comptat amb la col·laboració de l’Arxiu Arqueològic de Lleida (Ajuntament de Lleida), el Museu de Guissona Eduard Camps i el Museu de la Conca Dellà.