La sala d’assajos del Palau de la Música Catalana ha acollit dimecres 6 de març la presentació del llibre El cardenal Vidal i Barraquer i la qüestió catalana. Arxius vaticans. La dictadura de Primo de Rivera. Directori militar (1923-1925), de Mn. Ramon Corts i Blay. Es tracta del tercer volum que l’autor ha dedicat a aquesta temàtica. Molts dels documents que hi apareixen són inèdits, fruit de la recerca duta a terme per Mn. Corts a diversos arxius, entre ells l’Arxiu Apostòlic Vaticà, la qual cosa augmenta l’interès de l’obra.
A l’acte també hi ha participat el Dr. Josep Maria Solé Sabaté, catedràtic en Història contemporània. Editat per l’Ateneu Universitari Sant Pacià, dins de la col·lecció Studia Historica Tarraconensia, el llibre és “extraordinari”, “un treball generós i ben treballat”, ha dit. De les 1.478 pàgines, “unes 800 són de text; la resta són apèndixs per als qui estiguin interessats a rebre més informació sobre el cardenal Vidal i Barraquer i la dictadura de Primo de Rivera”.
El Dr. Solé ha donat a conèixer el context històric en què es va desenvolupar la dictadura de Primo de Rivera, “una societat d’una complexitat i una inestabilitat molt grans”. Ha qualificat aquesta dictadura de “centralista, corrupta, masclista i poc culta; una còpia del feixisme italià que va deixar un record terrorífic”.
Mn. Ramon Corts, vicerector de l’Ateneu Universitari Sant Pacià i autor de nombrosos llibres i articles de contingut històric, ha intentat respondre la pregunta: “Per què els bisbes i els clergues espanyols van acceptar la dictadura de Primo de Rivera?” Segons ell, “el gran enemic de la jerarquia eclesiàstica espanyola no era el comunisme, sinó el liberalisme. A l’Església se li oferia el retorn a un passat brillant”.
El sacerdot ha parlat de la repressió del català i del catalanisme en aquell temps, que va comportar un enfrontament entre l’Església catalana i la dictadura. La figura de Vidal i Barraquer hi va tenir un paper clau. “Era un home conservador i monàrquic que, al principi, va acceptar la dictadura. Després, aquesta percepció va entrar en crisi. Va evolucionar”, ha assegurat Mn. Corts. I ha afegit: “Vidal i Barraquer és un mite de Catalunya.”
“El cardenal Vidal i Barraquer —ha explicat l’autor del llibre— defensava un catalanisme moderat i d’arrel cristiana, com propugnava el bisbe Torras i Bages, on es pogués fer servir el català a la vida pastoral. També apostava per la independència absoluta de l’Església respecte del poder.” Mn. Corts ha recordat al nombrós públic assistent a l’acte que “l’Església a Catalunya estava dividida entre carlins i liberals. S’hi vivia una situació d’enfrontament continu”.