La Fundació Casade Misericòrdia de Barcelona ha enllestit la feina de digitalització del seuarxiu, cosa que suposa una finestra oberta a 500 anys d’història de la ciutat.Aquesta institució es va fundar l’any 1581 per tal d’assistir les persones mésnecessitades de Barcelona. Ho va fer gràcies a l’impuls de Diego Pérez Valdivia,sacerdot i catedràtic de la Universitat de Barcelona, amb l’ajut del Consell deCent.
«La fundaciós’emmarcava en un moviment més ampli que es va produir arreu de la penínsulaibèrica propiciat per un debat sobre la pobresa, la caritat i l’assistència alspobres», ha manifestat Mn. Joan Galtés, prior de la Fundació Casa deMisericòrdia. Amb aquesta inquietud, al segle XVI van néixer les cases demisericòrdia en ciutats com Madrid, Toledo o Granada, i també a Barcelona.L’objectiu era oferir acolliment, feina i formació humana i cristiana. «Lescases de la misericòrdia van tenir una gran acollida social i eclesial», hadestacat Galtés.
Avui dia, la Casade Misericòrdia continua fidel a la seva missió. Així, tal com ha explicat elpresident de la Fundació, Josep Maria Genescà, disposa d’una residència queacull noies en risc d’exclusió social, d’una casa de colònies a Sant Andreu deLlavaneres i d’una residència per a estudiants universitaris. També éspropietària de l’edifici cedit a l’Escola Labouré de Barcelona, de la FundacióEscola Vicenciana.
Accés i conservació
La tascaininterrompuda de la Fundació Casa de Misericòrdia ara és més accessible quemai tant per als historiadors com per al públic general. La digitalització delseu arxiu ha generat un total de 320.000 fitxers, a partir de 5.709 documentsdigitalitzats i de 391.120 pàgines escanejades. S’hi pot trobar documentaciósobre el funcionament mateix de la institució, però també sobre la tasca socialque desenvolupava. «La recerca en aquest arxiu assistencial, poc explorat,porta de forma immediata a la història de la ciutat en molts aspectes, com sónel teixit social i religiós de la ciutat», ha manifestat Josep Maria Genescà.Es pot consultar a la pàgina web www.arxiufcmb.org
L’acte depresentació de la digitalització de l’arxiu ha tingut lloc a l’Institutd’Estudis Catalans. A banda de Mn. Joan Galtés i de Josep Maria Genescà, tambéhi han participat Miquel Térmens, degà de la Facultat de Biblioteconomia iDocumentació de la Universitat de Barcelona i coordinador del projecte dedigitalització de l’arxiu, i Sergi Deltor, consultor en comunicació gràfica.
La digitalitzacióva començar el gener del 2013 i es va fer a partir de l’inventari fet fa vintanys per l’arxivera Rosa Pardo. L’objectiu és evitar el deteriorament permanipulació dels originals, afavorir la difusió i l’accés a l’arxiu i assegurarla sostenibilitat del sistema tant a nivell econòmic com tècnic.