Les nostres societats són complexes, plurals i diverses des de tots els punts de vista: origen, religió, manera de pensar, codis de valors i de creences. Això és un fet inqüestionable, malgrat que certs discursos polítics i ideològics, de caràcter xenòfob, advoquin per la uniformitat. El món, malgrat els pesi, és prou global i interconnectat perquè la uniformitat sigui només una rèmora del passat impossible de reactivar.

Una altra obvietat és que és coneixent-nos com arribem a estimar-nos, col·laborar i cooperar mútuament. No es tracta d’homogeneïtzar sinó de construir des de la diversitat, com bé advoca el Sínode de la Sinodalitat, que ara encara l’etapa continental.

Això també passa en la pluralitat religiosa. En aquest sentit, “cal que la societat conegui molt més bé la diversitat religiosa que existeix a Catalunya”, ens ha manifestat Carles Armengol, pedagog i nou director general d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, que ens ha concedit una entrevista al cap de pocs dies d’haver estat nomenat. És amb formació i coneixement com es trenquen prejudicis, tòpics i malfiances. I d’aquí que una de les preocupacions sigui l’analfabetisme religiós. Juntament amb la religió confessional, caldria impulsar una matèria de cultura religiosa obligatòria per a tots els estudiants.

En el número d’aquesta setmana també tractem la llibertat religiosa des d’una altra òptica, la dels àrabs cristians d’Israel i Palestina que s’enfronten a una terrible disjuntiva: malviure en un país marcat pel conflicte o abandonar la seva terra. Com exposa el nostre corresponsal a Jerusalem en la secció del Primer Pla, P.J. Armengou, “si la població cristiana a Israel ha passat de ser el 2,9% l’any 1948 a l’1,9% actualment; el descens ha estat encara més accentuat a Palestina. En xifres globals, la població cristiana a Palestina ha passat de l’11% el 1922, a l’1% el 2017, data del darrer cens”.

Les col·laboracions del periodista P.J. Armengou són un gran enriquiment per al nostre setmanari, ja que ens acosten la realitat sempre difícil dels cristians a la Terra de Jesús. I se sumen a les d’altres noves incorporacions com el periodista Lluís Foix; el president d’e-Cristians, Josep Miró i Ardèvol; la pacifista i membre del Centre Delàs d’Estudis per la Pau, Tica Font; la jove influencer i articulista Montserrat Dameson, o Lucia Montobbio, periodista i mediadora en la resolució de conflictes.

Un elenc des de diverses disciplines, que sumat als col·laboradors actuals, ens ajuden a entendre, interpretar i formar-nos en unes societats diverses i plurals que, com a tals, requereixen ciutadans preparats i informats, també en matèria religiosa.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!