Francesc completa l'estada a Mèxic dient que ha vist "un poble amb moltes llums que sostenen la gent en l'esperança"

El Papa ja és a Roma, després de sis dies intensos a Mèxic. Francesc ha acabat el viatge a la frontera amb els Estats Units, a Ciudad Juárez, on ha tornat a denunciar el tràfic de persones, el narcotràfic i el crim organitzat, alhora que ha expressat “l’esperança de noves llums” en la foscor d’un país de dures realitats però de grans potencialitats. L’arribada a Roma ha completat el 12è viatge apostòlic internacional del seu pontificat, que l’ha portat a Mèxic des de divendres passat.
El vol papal, B787 de la companyia Aeroméxico, ha aterrat a l’aeroport de Roma Ciampino a les 14.57, després de 12 hores de viatge des de Ciudad Juárez, darrera etapa del recorregut. Recordem que la visita començava divendres al vespre a Cuba, en una escala durant la qual el Sant Pare es va trobar amb el patriarca de Moscou, Ciril. I com és habitual en acabar els seus viatges apostòlics internacionals, el Papa s’ha dirigit directament a la Basílica de Santa Maria la Major de Roma, per agrair a la Mare de Déu, davant la icona mariana de la Salus Populi Romani, aquesta nova experiència de pastor universal. Francesc ha dipositat davant la imatge un ram de roses de diversos colors.
Aquest 12è viatge apostòlic de Francesc, que l’ha portat a Mèxic, ha estat marcat per la successió d’emocions en sis dies de gran potència pel que fa als missatges. En l’última jornada, aquest dijous de matinada a Ciudad Juárez, el Papa ha dit que, en el poble mexicà, hi ha grans llums d’esperança. En el comiat a la capital de Chihuahua, estat mexicà fronterer amb els Estats Units, el pontífex ha assegurat que Mèxic l’ha sorprès. “Mèxic és una sorpresa”, ha destacat. Francesc ha donat les gràcies a les autoritats locals i nacionals “per la seva decidida ajuda”.
El Sant Pare també ha agraït el seu servei a totes les persones que han fet d’aquesta estada a Mèxic “una festa en família”. A més, ha assegurat que s’ha sentit molt acollit, i ha agraït als mexicans que li hagin obert les portes que han fet brillar moltes llums d’esperança enmig de les nits de foscor. “He pogut constatar que, en aquest poble, hi ha moltes llums, alhora que he vist llum que guia les persones i els sosté en l’esperança”, ha comentat. El Sant Pare ha destacat el fet que moltes persones li hagin mostrat els seus fills petits, i ha fet una crida general a cuidar-los i estimar els infants, que són el futur i l’esperança per a Mèxic i per a tot el món.
“llàgrimes de conversió i llum”, centre de l’última homilia a Ciudad Juárez
En la Missa a Ciudad Juárez, aquest dijous també de matinada, el Papa ha invitat tothom a demanar “el do de les llàgrimes i de conversió”. En l’homilia, ha destacat que “és temps de misericòrdia” i que, “en uns moments de tantes necessitats, necessitem la purificació dels pecats”. Ha afegit que “ens trobem davant el misteri de la misericòrdia divina, que s’acosta a totes les situacions per transformar-les des de dins, i entra en el mal per canviar-lo”. Francesc també ha assegurat que, “per canviar, sempre hi ha temps”. El pontífex ha destacat la importància de “veure els cercles de pecat, amb les llàgrimes, per obrir-nos a la conversió amb la voluntat d’implorar la misericòrdia divina”.
I en el vol de tornada, en la tradicional conversa amb la premsa, el Sant Pare ha tractat diversos temes d’actualitat, des dels desapareguts pel crim organitzat fins a l’avortament, passant per la família. Sobre l’avortament, vinculat a la possbilitat d’obligar dones a avortar pel virus Zika, Francesc ha recordat que “avortar no és un mal menor, sinó un crim en què es mata un ésser humà per salvar un altre, i això és el mateix que fa la màfia”. També ha destacat la potència de la Mare de Déu de Guadalupe a Mèxic, sobre la qual ha invitat els periodistes a investigar.
Les 15 frases més impactants del Papa Francesc a Mèxic
“Mèxic és un gran país” (Discurs a les autoritats, la societat civil i el cos diplomàtic, dissabte 13 de febrer)
“Si heu de barallar-vos, baralleu-vos; si heu de dir-vos coses, us les dieu; però com a homes i a la cara” (Discurs als bisbes de Mèxic, dissabte 13 de febrer)
“Les llàgrimes dels que pateixen no són estèrils” (Homilia a la Basílica de Guadalupe, dissabte 13 de febrer).
“Quantes vegades som cecs i immunes davant la manca del reconeixement de la dignitat pròpia i aliena””. (Homilia de la missa celebrada a Ecatepecm diumenge 14 de febrer)
“Vull demanar a Déu que beneeixi […] totes les persones que, no només amb medicaments sinó amb ‘la cariñoterapia’, ajuden a fer que aquest temps sigui viscut amb més alegria” (Visita a l’hospital pediàtric “Federico Gómez”, diumenge 14 febrer)
“Perdó! Perdoneu, germans! El món d’avui, despullat per la cultura del descartar, us necessita”. (Missa amb les comunitats indígenes de Chiapas, dilluns 15 de febrer)
“Prefereixo una família amb rostre cansat per l’entrega que no pas rostres maquillats que no han sabut de tendresa i compassió”. (Trobada amb les famílies, dilluns 15 de febrer)
“No som ni volem ser funcionaris del diví”. (Missa amb sacerdots, religioses, religiosos, consagrats i seminaristes, dimarts 16 de febrer)
“Jesús no ens invitaria mai a ser sicaris, sinó que ens considera deixebles”. (Trobada amb els joves, dimarts 16 de febrer)
“La reinserció no comença aquí en aquestes parets; sinó que comença abans, comença a fora, als carrers de la ciutat”. (Visita al Centre de Readaptació Social Cereso 3, dimecres 17 de febrer)
“Déu demanarà compte als esclavistes dels nostres dies”. (Trobada amb el món del treball 17 de febrer 2016)
“Els joves, ‘carn de canó’, són perseguits i amenaçats quan miren de sortir de l’espiral de violència i de l’infern de les drogues”. (Homilia de la missa celebrada a Ciudad Juárez, dimecres 17 de febrer)
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest dijous 18 de febrer.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!