El Papa ha dit aquest divendres, directament, que un sacerdot no s’ha de marcar a l’agenda ni ha de posar un rètol on digui que confessarà, per exemple, dilluns, dimecres i divendres, sinó que ha d’estar disposat a administrar aquest sagrament, el de la Reconciliació, sempre que algú li ho demani i, per tant, a oferir-lo i acollir-lo en tot moment. En una trobada amb els participants en un curs organitzat per la Penitenciaria Apostòlica, el pontífex ha relacionat també la tasca d’administrar el sagrament del Perdó amb la necessària sortida a les perifèries del mal. “Confessar és una prioritat pastoral. Si us plau, que no es posin aquells rètols on es diu que es confessa només dilluns, dimecres de tal hora a tal hora. Es confessa cada vegada que algú ho demana, i si estàs pregant, estigues amb el confessionari obert, perquè és el cor de Déu obert”, ha assegurat.
El Sant Pare ha saludat en aquesta trobada el cardenal Penitenciari Major i tots els presents, i els ha dit que “la Penitenciaria és el tipus de tribunal que li agrada de debò”, perquè “és on la persona es dirigeix per obtenir aquella medicina indispensable que és la misericòrdia Divina”. Francesc també ha comentat que “els preveres no es converteixen en bons confessors gràcies a un curs, perquè l’escola del confessionari és llarga, i dura tota la vida”. A partir de la pregunta de qui és un bon confessor i com s’hi arriba, el pontífex ha explicat que “el qui resa sap prou bé que és ell mateix el primer pecador i el primer perdonat, perquè no es pot perdonar en el sagrament sense la consciència d’haver estat perdonat abans”.
El bisbe de Roma ha reivindicat novament el treball interior que mou la consciència mitjançant “el discerniment, que permet distingir sempre, per no confondre i per no fer mai de tot una muntanya”. El pontífex ha relacionat aquesta reflexió amb el fet que discernir “educa la mirada i el cor, en permetre aquella delicadesa d’esperit tan necessària davant el qui obre el sagrari de la pròpia consciència per rebre llum, pau i misericòrdia”.
D’altra banda, aquest mateix divendres a la tarda tot just una setmana abans de la Jornada de pregària i confessió emmarcada en la iniciativa “24 hores per al Senyor”, organitzada pel Pontifici Consell per a la Promoció de la Nova Evangelització, el Papa ha presidit la litúrgia penitencial a la Basílica de Sant Pere. Així el Papa s’ha avançat una setmana a la data en què totes les Esglésies oferiran el sagrament de la reconciliació com a centre del camí de la nova evangelització. Francesc ha recordat, en la seva reflexió dins aquesta litúrgia, que el perdó és un oferiment permanent de l’Església com a mediadora entre Déu i els homes.
Segona predicació de Quaresma
I a primera hora del matí, a la Capella Redemptoris Mater del Palau Apostòlic del Vaticà, el Sant Pare assistit a la segona Predicació de Quaresma del caputxí Raniero Cantalamessa, predicador de la Casa Pontifícia. El tema general de les predicacions d’aquest any és aquesta frase de la primera carta de Sant Pau als cristians de Corint: “Ningú pot dir: ‘Jesús és el Senyor’, si no és en l’Esperit Sant” (1Co 15,3). En aquesta ocasió, el predicador ha tractat precisament el tema de l’Esperit Sant, del qual ha destacat que “ens introdueix en el misteri de la divinitat de Crist”. En aquesta línia, Cantalamessa ha recordat que l’Esperit Sant és una prova per als creients del nostre temps. “Si mirem l’àmbit de la fe, al qual ell pertany en primer lloc, notem una preocupant absència, que de vegades és, fins i tot, rebuig de la seva persona”, ha comentat.
A partir de la pregunta sobre què creuen els creients d’Europa i de la resta del món, Cantalamessa ha afirmat que “creuen, en la majoria de les ocasions, en l’existència d’un ésser suprem, d’un creador, i que existeix un més enllà”. En aquesta línia, ha afegit que “aquesta és, però, una fe deista, no pas encara una fe cristiana”. Deixant de banda tota mena de triomfalisme, el predicador del Papa ha destacat que “la victòria de Déu és diferent, perquè el món sovint no accepta la temporalitat, la caducitat, el mal i la mort”.
Finalment destaquem que aquest diumenge es compleix el primer aniversari de l’obertura del compte que el Papa té a Instagram: @Franciscus. En aquesta xarxa social on es comparteixen fotografies i vídeos, la presència del pontífex ha aconseguit 3,5 milions de seguidors. A més, cada setmana, les imatges publicades són visualitzades en els mitjans per prop de 10 milions de persones.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest divendres 17 de març.