“És hora d’aturar-nos una estona per qüestionar-nos, aprendre, créixer i deixar-nos transformar.” És la invitació del papa Francesc continguda al missatge per a la Jornada Mundial de la Pau 2023, que se celebra l’1 de gener. El tema escollit pel Pontífex és Ningú no pot salvar-se sol. Recomençar des del Covid-19 per traçar plegats camins de pau.
En el missatge, el Papa convida a reflexionar sobre les lliçons deixades per la pandèmia i la guerra a Ucraïna, i indica el camí cap a la pau: “Plegats, en fraternitat i solidaritat, construïm la pau, garantim justícia, superem els fets més dolorosos.”
En cinc punts Francesc sobrevola les problemàtiques del món actual, entre la pandèmia del coronavirus, els seus efectes i els conflictes encara actius al món, amb referència especial a la guerra a Ucraïna
Precisament, “tot i que els esdeveniments de la nostra existència semblin tan tràgics i ens sentim empesos al túnel fosc i difícil de la injustícia i el patiment”, reivindica la crida a “mantenir el cor obert a l’esperança, confiant en Déu que es fa present, ens acompanya amb tendresa, ens sosté en la fatiga i, sobretot, orienta el nostre camí”.
Recordant que la pandèmia “ens va arrossegar enmig de la nit” i després d’esmentar algunes de les seves conseqüències, conclou que “poques vegades els individus i la societat avancen en situacions que generen tal sentiment de derrota i amargor; perquè això afebleix els esforços dedicats a la pau i provoca conflictes socials, frustració i violència de tot tipus”. En aquest sentit, acota que “la pandèmia sembla que ha sacsejat fins i tot les zones més pacífiques del nostre món, fent aflorar nombroses mancances”.
A més, planteja una sèrie de preguntes per a la reflexió i insisteix en la urgència de cercar i promoure els valors universals que marquen el camí d’aquesta fraternitat humana. Afegeix que, “d’aquesta experiència, ha sorgit una consciència més forta que convida a tots, pobles i nacions, a tornar a posar la paraula ‘plegats’ al centre”.
Després de la crisi sanitària, Francesc observa que vam ser testimonis de l’inici d’”un altre flagell” i al·ludeix a la guerra a Ucraïna.
A partir d’aquest context dolorós, el Papa s’interroga: “Què se’ns demana, llavors, que fem?! I exigeix comprometre’ns amb la sanació de la nostra societat i el nostre planeta, “creant les bases per a un món més just i pacífic, que s’involucri amb seriositat en la recerca d’un bé comú que sigui veritablement comú”.
Francesc enumera una sèrie d’accions: reprendre la qüestió de garantir la sanitat pública per a tothom; promoure accions de pau per posar fi als conflictes i guerres que continuen generant víctimes i pobresa; tenir cura de forma conjunta de la nostra casa comuna i aplicar mesures clares i eficaces per afrontar el canvi climàtic; lluitar contra el virus de la desigualtat i garantir l’alimentació i un treball digne per a tothom, donant suport a qui ni tan sols té un salari mínim i travessa grans dificultats.
“L’escàndol dels pobles afamats ens fa mal. Hem de desenvolupar, amb polítiques adients, l’acollida i la integració, especialment dels migrants i dels que viuen com a descartats en les nostres societats”, afegeix.
Mentre comparteix les reflexions, el Papa espera que “en el nou any puguem caminar plegats, atresorant el que la història ens pot ensenyar”.
Expressa els seus millors desitjos als caps d’Estat i de govern, als directors de les organitzacions internacionals i als líders de les diferents religions. Finalment, a tots els homes i dones de bona voluntat, els desitja un feliç any, en el qual puguin construir, dia a dia, com a artesans, la pau.