El Papa ha expressat aquest dimecres el seu dolor per l’atemptat al metro de la ciutat russa de Sant Petersburg, així com el seu contundent rebuig a la matança de la localitat de Jan Shijún, al nord de Síria, amb armes químiques. Al final de l’audiència general a la Plaça de Sant Pere del Vaticà, Francesc s’ha adreçat sobretot amb les persones que tenen responsabilitat de govern. “Prego per les víctimes i els seus familiars i faig una crida a la consciència de tots els qui tenen responsabilitats polítiques, a nivell local i internacional, perquè s’aturi aquesta tragèdia i es porti alleujament a aquesta estimada població, des de fa massa temps extenuada per la guerra. Suplico igualment els esforços dels que, fins i tot en la inseguretat i dificultat, s’esforcen per fer arribar ajuda als habitants d’aquesta regió”, ha assegurat.
D’altra banda, el Sant Pare ha dit que té el seu pensament també «en el greu atemptat al metro de Sant Petersburg, que ha causat víctimes i desolació en la població», i ha expressat la seva proximitat espiritual a les víctimes, als ferits i a tots els afectats. En l’audiència general d’aquesta cinquena setmana de Quaresma, el bisbe de Roma ha subratllat també que espera que les celebracions de la Setmana Santa ens ajudin a «renovar la nostra fe pasqual i a brindar l’esperança de Crist Ressuscitat al nostre voltant». En un altre moment, el pontífex ha presentat els missatges de Jesús Misericordiós i de Fàtima com els grans eixos de Sant Joan Pau II davant del món, i ha traslladat aquestes paraules sobretot als polonesos. De Karol Wojtyla, ha destacat que «va ser un gran testimoni de Crist, gelós defensor de l’herència de la fe», i que «va transmetre al món els dos grans missatges de Jesús Misericordiós i de Fàtima, el primer recordat durant el Jubileu Extraordinari de la Misericòrdia».
D’altra banda, el Papa ha transmès paraules d’encoratjament als qui lluiten contra el tràfic de persones i tutelen i ajuden a les víctimes. Ha estat concretament en saludar «la Comunitat Papa Joan XXIII, amb la confiança que mantingui l’obra en favor de les joves salvades de la prostitució». En el missatge de fons, Francesc ha destacat avui que “el mal és derrotat només amb la humilitat, la misericòrdia i la mansuetud”. Així ha reflexionat sobre l’esperança cristiana, aquest cop a partir de la lectura de la primera carta de sant Pere, queinvita a donar raó de la nostra esperança. Igualment ha subratllat que, com ensenya l’apòstol Pere, “és millor patir fent el bé que no pas fent el mal, si aquesta és la voluntat de Déu, perquè quan patim pel bé, estem en comunió amb Jesucrist”, i ha animat a fer el bé a tothom, sense exclusions.
Finalment Francesc ha saludat els creients procedents del Pròxim Orient, als quals ha animat a “ser instruments de consolació i de pau, segons el cor de Déu”. L’audiència general d’aquest dimecres ha coincidit, a més, amb la memòria litúrgica de Sant Vicenç Ferrer, presentat pel pontífex com un exemple d’experiència espiritual “quan es parla de Déu i amb Déu”. Ha estat quan s’ha adreçat especialment als joves, als malalts i a les parelles que s’acaben de casar.
I abans de l’audiència general, el Papa ha rebut a l’Aula Pau VI una delegació de Líders Musulmans de la Gran Bretanya acompanyats per l’arquebisbe de Westminster, el cardenal Vincent Nichols, i pel cardenal Jean-Louis Tauran, president del Pontifici Consell per al Diàleg Interreligiós. Eren a Roma amb motiu d’una trobada per tractarels desafiaments de la integració, l’educació i la violència. El Sant Pare ha exaltat el treball que ha definit com “el de l’orella, el d’escoltar-se sense compromís de donar la resposta”. En aquesta línia, ha assegurat que, “entre germans, tots hem de parlar, escoltar-nos i dir les coses a poc a poc, tranquils, per buscar junts el camí”.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimecres 5 d’abril