El Papa ha assegurat aquest dimecres que “el cristianisme no és una ideologia ni un sistema filosòfic, sinó un camí de fe que té el seu inici en un esdeveniment, és a dir, en la resurrecció de Jesús, de la qual van ser testimonis els primers deixebles de Crist”. En l’audiència general d’avui dins l’Octava de Pasqua, Francesc ha seguit amb el seu cicle de reflexions sobre l’esperança cristiana. Ha destacat que “Crist és la nostra esperança”, motiu pel qual ens dona la capacitat de creure. “Si tot s’hagués acabat amb la mort de Jesús, només tindríem en ell un exemple d’entrega i generositat, però no seria suficient per generar la nostra fe, que neix en el matí de Pasqua”, ha explicat.
A partir de la primera carta de sant Pau als cristians de Corint, el pontífex s’ha aturat sobretot en la gran qüestió de la resurrecció de Crist en la qual l’Apòstol insisteix. En aquesta línia, ha afegit que, “quan Sant Pau ens relata l’experiència de les persones que han entrat en contacte amb el Ressuscitat, fa referència primer a Cefas, després als 12 i més tard, a més de 500 persones, a Sant Jaume i finalment a ell mateix, trobat per Jesús quan anava de camí a Damasc, un esdeveniment que va canviar la vida de l’antic perseguidor del Senyor”. El Sant Pare ha recordat que, d’aquesta realitat, “neix el somriure dels cristians en el matí de Pasqua, perquè Jesús està encara aquí, viu enmig de nosaltres”.
El pontífex ha fet finalment una crida a manifestar i comunicar la resurrecció de Crist amb alegria en els nostres ambients. “Us invito a portar a tothom el goig de la resurrecció del Senyor, perquè puguem comunicar amb la nostra vida que ell està aquí i viu entre nosaltres”, ha dit. Francesc ha recordat que la Resurrecció és un esdeveniment concret que ens posiciona històricament al costat de les persones que han entrat en contacte amb Jesús, a partir de Pere, uns fets que configuren el centre de la fe cristiana. El bisbe de Roma ha explicat que “el cristianisme no és només la recerca amb alts i baixos que nosaltres fem de Déu, sinó la que ell fa de nosaltres”. En aquesta línia, ha afegit que “és una gràcia, una sorpresa, i pressuposa un cor que sigui capaç de meravellar-se, perquè un cor tancat, un cor racional, és incapaç de meravellar-se i no pot comprendre la realitat d’una trobada com la que podem tenir amb Jesucrist”.
En altres moments de l’audiència general, davant de milers de persones en una assolellada i ventosa Plaça de Sant Pere, el Sant Pare ha recordat que la litúrgia ja ens invita a celebrar primer de tot una gran festa, a la llum de la Pasqua. Francesc ha assegurat que, “quan parla als cristians de Corint, Sant Pau parteix d’una dada indiscutible, que no és fruit de la reflexió d’un home savi, sinó d’un senzill fet que es va produir en la vida d’algunes persones”. Igualment el pontífex ha comentat que, “si algú ens preguntés sobre el nostre somriure, podríem respondre que Jesús encara és aquí, perquè segueix estant viu entre de nosaltres”.
Es confirma una trobada amb el patriarca de Constantinoble
D’altra banda, s’ha fet públic aquest mateix dimecres que el patriarca ecumènic de Constantinoble Bartomeu serà al Caire divendres i dissabte de la setmana vinent (28 i 29 d’abril), coincidint amb la visita del Papa a Egipte i també convidat pel gran imam de la mesquita d’Al-Ahzar. El líder ortodox i el bisbe de Roma participaran junts en la Conferència Internacional de Pau promoguda a la capital egípcia.
Malgrat les dificultats a nivell internacional i els recents atemptats contra la comunitat copta, el diàleg ecumènic i interreligiós continua amb determinació, segons totes les parts implicades. Ahir mateix, un atac contra el monestir ortodox de Santa Caterina, als peus del Sinaí, provocava la mort també d’un policia, una acció reivindicada per DAESH, com la massacre del diumenge de Rams. L’arximandrita Athenagoras Fasiolo, delegat del metropolita Ortodox d’Itàlia, ha qualificat de molt important aquesta trobada.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimecres 29 d’abril.