El Papa ha fet aquest dimarts una crida general a “allunyar-se del mal, a aprendre a fer el bé i a deixar-se portar endavant pel Senyor”. Així ha presentat el camí de conversió quaresmal durant l’homilia de la Missa celebrada a la Casa de Santa Marta. Francesc ha avisat que aquesta conversió es manifesta no pas amb paraules, sinó en “coses concretes”. A partir d’unes paraules del profeta Isaïes recollides en la primera lectura del dia, el bisbe de Roma ha proposat el binomi que inclou “allunyar-se del mal i aprendre a fer el bé”, alhora que ha destacat que el problema es troba en el fet “no acostumar-se a viure en les coses dolentes”.
El pontífex, a més de reivindicar la coherència entre “allò que es diu i allò que es fa”, ha recordat que es necessita “coratge per allunyar-se i humilitat per aprendre a fer un bé que es practica amb fets concrets”. El Sant Pare ha dit que, “si ens aixequem amb l’ajuda del Senyor i amb humilitat, serem perdonats”. I a partir de la invitació a “caminar”, dirigida als paralítics, a la filla de Jaire i al fill de la vídua de Naïm, el Papa ha subratllat que Déu ens ajuda amb la recepta de “caminar junts per ajudar-nos, per explicar-nos les coses, per portar-nos de la mà”, amb gran capacitat de “fer aquell miracle” de “canviar-nos, no pas d’un dia per l’altre, sobtadament, sinó en el camí”. Finalment, el pontífex ha recordat que aquest és “el camí de la conversió quaresmal”, que passa per allunyar-se del mal, aprendre a fer el bé, aixecar-se i anar amb ell, de manera que “tots els nostres pecats seran perdonats”.
Activitat ecumènica sense precedents
D’altra banda, aquest dilluns a la tarda, es va produir un fet de gran rellevància en el camí ecumènic. A la Basílica de Sant Pere del Vaticà, es van celebrar per primera vegada vespres anglicanes. Les va presidir l’arquebisbe David Moxon, director del Centre Anglicà de Roma. Artur Roche, secretari de la Congregació per al Culte Diví, va pronunciar l’homilia.
David Hamid, que va participar en la celebració, ha assegurat que aquestes vespres signifiquen “construir sobre allò que els papes i els arquebisbes anglicans diuen des de fa anys, i que no és altra cosa que el fet que es pot pregar junts en una litúrgia que uneix tots els cristians, en aquest cas sobretot a partir de les arrels benedictines comunes”. El prelat anglicà ha admès que no s’hauria imaginat mai, ara fa nomes cinc anys, que es pogués fer una pregària de vespres conjunta com la d’aquest dilluns al Vaticà.
Jornades sobre la Confessió organitzades per la Penitenciaria Apostòlica
A més, el Palau de la Cancelleria, al Vaticà, acull des d’aquest dimarts a la tarda un Curs sobre el Fòrum Intern que organitza des de fa 27 anys la Penitenciaria Apostòlica coincidint amb la Quaresma. En l’inici, el cardenal Mauro Piacenza, penitencier major, ha pronunciat la lliçó magistral inaugural de la trobada, que es fa fins divendres al matí, quan els participants seran rebuts en audiència pel Papa. El mateix Francesc presidirà divendres a la tarda una celebració penitencial a la Basílica de Sant Pere, on s’espera que reflexioni en profunditat sobre la importància de la formació dels sacerdots de cara a una recta administració del Sagrament de la Reconciliació.
Krzystof Nykiel, regent de la Penitenciaria Apostòlica, ha situat aquest punt en el nucli de l’estil de l’actual pontífex. En la mateixa línia, Nykiel ha recordat que “un confessor ha de rebre el penitent amb un esperit positiu i esperançador, sobretot acollint-lo amb benvolença com el Pare misericordiós acull el fill menor que torna a casa”. Finalment, el regent de la Penitenciaria Apostòlica ha recordat que “els sacerdots que confessen han d’actuar en sintonia amb la doctrina del magisteri de l’Església, i fer-ho amb prudència, discreció, paciència, discerniment i bondat”.
Els Focolars, 9 anys sense Chiara Lubich
Finalment destaquem que, aquest dimarts, s’ha complert el 9è aniversari de la mort de Chiara Lubich, fundadora del Moviment dels Focolars, a Rocca di Papa, a Roma, als 88 anys d’edat i després d’una llarga malaltia. Després que Benet XVI ja reconegués aquell 14 de març de 2008 “el compromís constant de Chiara Lubich per la comunió de l’Església, pel diàleg ecumènic i per la fraternitat entre tots els pobles, des del servei a l’home contemporani”, l’actual presidenta dels Focolars, Maria Voce, ha assegurat avui que aquest carisma de la unitat, inspirat en les paraules de Jesús “que tots siguin un”, “té encara moltes coses a dir al món d’avui”. Voce, successora de Chiara Lubich al capdavant dels Focolars, ha dit també que el diàleg era un estil de vida per a la fundadora del col•lectiu, perquè el que volia no era fer el diàleg, sinó estimar els germans i anar a trobar cada persona.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimarts 14 de març