“Estimats pobles indígenes del Canadà, arribo fins a les vostres terres natives per expressar-vos personalment el meu dolor; per implorar a Déu el perdó, la guarició i la reconciliació; per manifestar-vos la meva proximitat; per pregar amb vosaltres i per vosaltres.” Amb aquest tuit el papa Francesc resumia aquest dilluns passat el propòsit d’aquest viatge apostòlic “penitencial” al Canadà, com ha definit el propi Pontífex.
En la primera cita del viatge del Papa a Maskwacis, es va reunir amb els pobles indígenes Primeres Nacions, Métis (amb ascendència europea-indígena) i Inuit, va recordar els nens víctimes de “polítiques d’assimilació devastadores” i va reiterar la seva demanda de perdó. Concretament, va dir: “Demano perdó, en particular, per la manera com molts membres de l’Església i de les comunitats religioses van cooperar, també per mitjà de la indiferència, en aquests projectes de destrucció cultural i assimilació forçada dels governs de l’època, que van finalitzar en el sistema de les escoles residencials”.
El líder de Primeres Nacions, Wilton Littlechild, supervivent dels internats, va adreçar-se al Papa destacant que “és un gran honor rebre’l entre nosaltres. Ha viatjat molt per estar amb nosaltres, a casa nostra i per caminar amb nosaltres en la via de la reconciliació”. El Papa en els seus discursos, a banda del perdó, està valorant el respecte per la terra i les tradicions ancestrals dels indígenes: “Germans i germanes, vostès han viscut en aquesta terra durant milers d’anys amb estils de vida que respectaven la mateixa terra, heretada de les generacions passades i protegida per a les futures. Quantes bones tradicions i ensenyaments basats en l’atenció als altres i l’amor per la veritat, la valentia i el respecte, la humilitat, l’honestedat i la saviesa de vida!”
Aquest dimarts a Edmonton, festa litúrgica de sant Joaquim i santa Anna, el Papa ha visitat l’Església del Sagrat Cor de les Primeres Nacions, construïda el 1913, on s’ha trobat amb els pobles originaris i els membres de la comunitat parroquial. A la tarda ha celebrat una Eucaristia al Commonwealth Stadium. Avui dimecres, el Papa ha pelegrinat al llac de Santa Anna i ha participat en la litúrgia de la Paraula.
Colonització destructiva
Abans de la seva colonització al Canadà vivien les comunitats originàries des de mil·lennis en cohabitació amb un sistema natural ric i complex. És a partir del segle XVII que, amb l’arribada al nord dels anglesos i francesos, comença una campanya de destrucció que escombra el país d’est a oest (apropiació de terres, prohibició de pràctiques culturals, introducció de malalties i extermini de comunitats resistents) i culmina a finals del segle XIX.
A partir d’aquest moment, el govern canadenc va organitzar les escoles residencials com a instrument de control i anihilació d’identitats, comunitats, famílies i cultures. A través de la Policia Muntada separaven de les seves famílies els nens i nenes des dels 4 o 5 anys, per internar-los en aquestes escoles, ubicades moltes vegades lluny de les seves comunitats. Aquestes escoles van ser dirigides per les esglésies anglicana, metodista, catòlica i presbiteriana.
Els historiadors han pogut demostrar un finançament estatal inadequat d’aquestes escoles i un desoïment deliberat dels seus administradors als advertiments dels experts respecte les condicions insalubres de vida, àdhuc causant desnutrició en els infants. També s’ha demostrat que els infants van ser subjectes d’abusos sistemàtics d’ordre cultural, emocional, físic i sexual. En total, s’estima que entre el 1831 i el 1996 uns 150.000 nens van passar per aquestes escoles, un nombre indeterminat dels quals van morir mentre estaven internats i van ser enterrats en tombes subjacents a les escoles, que queden ja sense marques o identificacions.
L’any 2006 els i les supervivents de les escoles residencials van pactar amb el govern federal i les Esglésies un acord de reparació que, a més de pagaments d’indemnitzacions (que encara continuen), va definir la conformació de la Comissió de Veritat i Reconciliació que va recopilar els testimonis dels supervivents i en va fer una sèrie de reunions nacionals entre els anys 2008 al 2012, que va culminar el 2015 amb la publicació del seu informe final de sis volums, juntament amb el document denominat Crides a l’Acció.
La visita del Papa al Canadà ha estat precedida de la visita al Vaticà l’abril passat de diversos líders de les tres agrupacions dels pobles indígenes, en què ja es va iniciar un reconeixement de responsabilitat per part del papa Francesc. Sant Joan Pau II també va visitar el Canadà l’any 1984 i es va reunir amb representants dels pobles indígenes.