Francesc recorda "el crit dels qui es veuen obligats a fugir del seu país" i demana "acabar amb el tràfic de persones"

Francesc ha pronunciat aquest dilluns el seu tradicional discurs al Cos Diplomàtic acreditat a la Santa Seu. En un llarg discurs, el Papa ha reflexionat sobre “la greu emergència migratòria que estem afrontant, per discernir les causes, plantejar solucions i superar la por inevitable que acompanya un fenomen tan consistent que, al llarg de l’any 2015, ha afectat principalment Europa, però també diverses regions d’Àsia, així com del nord i el centre d’Amèrica”.
El Sant Pare ha posat com a exemples l’exili del paradís terrenal, Abraham en camí cap a la terra promesa, la narració de l’Èxode i la deportació a Babilònia. Amb aquests i alters exmples, el Papa ha dit que avui ressona “la veu dels milers de persones que ploren fugint de guerres espantoses, de persecucions i de violacions dels drets humans, o de la inestabilitat política o social, que fa impossible la vida a la pròpia pàtria”. És també, segons ha afegit, “el crit de tots els qui es veuen obligats a fugir per evitar les indescriptibles barbàries comeses contra persones indefenses, com ara els nens i els discapacitats, o el martiri pel simple fet de la seva fe religiosa”.
El bisbe de Roma ha basat la seva reflexió en la Sagrada Escriptura, per recordar que “tota la Bíblia ens narra la història d’una humanitat en camí, perquè el fet d’estar en camí és connatural a l’home”. Francesc ha tornat a demanar un treball decidit de la comunitat internacional “per acabar amb el tràfic de persones”. En aquesta línia, el pontífex ha comentat que “la història està feta de moltes migracions, de vegades com a fruit de la seva consciència del dret a una lliure elecció i altres, imposades sovint per les circumstàncies externes”.
Calendari de celebracions presidides pel Sant Pare al gener i al febrer
S’ha fet públic aquest dilluns el calendari de les properes celebracions presidides pel Papa Francesc, al gener i al febrer, un mes en què el pontífex serà a Mèxic entre els dies 12 i 18. El comunicat, signat pel mestre de les Celebracions Litúrgiques Pontifícies, Guido Marini, destaca que el dilluns 25 de gener, Solemnitat de la Conversió de Sant Pau, el Sant Pare celebrarà les vespres, a la Basílica de Sant Pau extramurs, a dos quarts de sis de la tarda.
El dimarts 2 de febrer, Festa de la Presentació del Senyor i XX Jornada Mundial de la Vida Consagrada, el pontífex celebrarà la Missa a la Basílica de Sant Pere també a dos quarts de sis la tarda i, amb el Jubileu de la Vida consagrada, tindrà lloc la cloenda precisamente de l’Any de la Vida Consagrada. El 10 de febrer, Dimecres de Cendra, el pontífex celebrarà Missa a la Basílica vaticana, a les cinc de la tarda, amb la benedicció i imposició de la Cendra i l’enviament dels Missioners de la Misericòrdia. Després, del 12 al 18 de febrer, Francescrealitzarà el seu Viatge Apostòlic a Mèxic. I el dilluns 22 de febrer, Solemnitat de la Càtedra de Pere, el Sant Pare celebrarà la Santa Missa a la Basílica vaticana a les 10.30 del matí, amb la celebració del Jubileu de la Cúria Romana.
Es presenta un llibre-entrevista a Francesc
D’altra banda, aquest dimarts es presenta, de manera simultània en 86 països del món, un llibre-entrevista del Papa Francesc per al qual els editors que l’han impulsat han comptat amb la col•laboració d’un dels vaticanistes més reconeguts, Andrea Tornielli. El títol serà “El nom de Déu és Misericòrdia” i es publica amb motiu del Jubileu de la Misericòrdia.
Entre altres reflexions, el mateix Francesc assegura que “el Papa és un home que necessita, com tothom, la misericòrdia de Déu”. Entre les nombroses imatges que descriu, destaca la dels seus contactes amb les presons, per afirmar que, “cada vegada que obre la porta d’una presó per a una celebració o una visita, li ve sempre el pensament de les raons per les quals ells estan entre reixes i ell no”. D’altra banda, el sant Pare recorda que “la vergonya és gràcia que ens fa sentir la misericòrdia de Déu”, i que “l’Església existeix tot just per permetre la trobada amb la misericòrdia de Déu”. També expressa el seu desig que l’Any Jubilar “faci sorgir sempre el rostre d’una Església mare”, i conclou que “l’Església ha de condemnar el pecat i estimar el pecador perquè es converteixi i se sotmeti a la misericòrdia de Déu”.
El títol d’aquest llibre-entrevista d’Andrea Tornielli al Papa està escrit a mà en les portades de les edicions en italià, anglès, francès, alemany, espanyol i portuguès. El llibre serà possible gràcies a la col•laboració amb 17 editors. A Espanya, l’edició anirà a càrrec de Planeta.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!