Mons. Francisco César García Magán, secretari general de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), ha estat entrevistat pel periodista Pau Massip aquest dijous al matí, al programa El Matí a Ràdio Estel. Magán ha reflexionat sobre els temes que marquen l’actualitat de l’Església catòlica a Espanya, com són la decisió del govern de Pedro Sánchez d’eliminar del Codi Penal l’article que permet castigar les ofenses contra els sentiments religiosos, la situació actual del pla de reparació de les víctimes de la CEE o el desig del papa Francesc de visitar les illes Canàries, entre d’altres.

Pedro Sánchez ha anunciat que intentarà eliminar l’article 525 del Codi Penal, que permet castigar les ofenses contra els sentiments religiosos.

Dins la CEE encara no hem fet cap reflexió conjunta sobre aquesta qüestió, però personalment em causa gran preocupació. El dret a la llibertat religiosa està recollit a la Constitució, i és un dret protegit. Aquesta protecció ve donada precisament pel Codi Penal, i si s’anul·la aquesta tutela a la llibertat religiosa serà preocupant. El Govern ha explicat que ho vol fer seguint la tendència de la Unió Europea, però això no és cert. Dels 27 països, 21 tutelen aquest dret, i només 7 el tenen despenalitzat.

Per a la CEE aquesta és la línia vermella, la tutela d’aquest dret?

No només per a la CEE, també hauria de ser-ho per a Espanya, ja que és un dret que apareix a la Constitució, i per tant una violació del dret a la llibertat religiosa serà susceptible que es pugui recórrer als tribunals europeus. D’altra banda, aquesta despenalització de l’ofensa a la llibertat religiosa no només afectaria els catòlics, sinó els creients d’altres religions i confessions també. És per això que si s’elimina aquest article, una gran part de la població se sentirà desprotegida en un dels seus drets fonamentals. I en el context internacional en el qual ens trobem, aquesta mesura no facilita la convivència. El que es vol fer és una discriminació del dret a la llibertat religiosa.

Es prendrà alguna mesura des de la CEE?

Encara no hem tingut temps per pensar-ho, perquè és una notícia recent. La setmana que ve tenim la comissió permanent, tot i que això no està a l’ordre dels temes que es tractaran. El més important és fer una reflexió com a societat. Així com no hi ha llibertat d’expressió per difamar i insultar, en el cas de l’ofensa i la mentida dirigida contra els estaments religiosos, hauria de ser el mateix, però ara es vol desprotegir. Això significa que no veuen la dimensió religiosa com un bé jurídic que cal protegir. I això a Europa no passa, perquè a Europa es considera com un bé jurídic protegit i tutelat.

Quines són les relacions de la CEE amb Pedro Sánchez actualment?

De moment no hi ha cap reunió prevista entre Mons. Argüello i Pedro Sánchez. Les relacions amb el govern són principalment a través del ministre Bolaños, amb qui ens vam reunir abans de l’estiu pel tema dels abusos.

Precisament pel que fa al Pla de reparació de les víctimes dels abusos a l’Església, vau fixar el setembre per començar a treballar, hi ha alguna data concreta o informació al respecte?

Mantenim la data que vam dir, és a dir, complirem el termini marcat. En aquests 11 dies de setembre que queden, es crearà la comissió reparadora, i ja es començaran a implementar totes les mesures del pla. Ho Informarem després de la comissió permanent, però el que puc assegurar és que complirem els terminis perquè es comenci a treballar el més aviat possible.

Quins són els primers passos que es faran?

El primer és crear un reglament en la manera d’actuar. I un cop estigui fet, començar a tractar els casos un per un. La comissió elaborarà un sistema dels danys causats, a nivell moral, físic, i es tindran en compte les sentències judicials existents, que han creat un precedent. Volem subratllar que nosaltres parlem d’una reparació integral. És a dir, tractarem cada cas singularment i ajudarem en el que necessiti cadascú de manera particular. Oferirem acompanyament espiritual, moral, i també una reparació econòmica… però no ens volem quedar només en la reparació econòmica, perquè és una situació molt dolorosa i sortirem al pas de cada necessitat que tinguin les víctimes.

El Papa ha anunciat que demanarà perdó en nom de l’Església per les víctimes d’abusos. A la CEE hi ha previst fer un acte similar?

En un dels documents que es va aprovar a l’assemblea del 9 de juliol, hi apareix una línia que és la de reconèixer els danys causats i fer una reparació simbòlica mitjançant un acte públic en el qual es demani perdó. Al document també hi ha altres línies de treball, com la formació i la prevenció.

Francesc també ha comunicat el desig de visitar les illes Canàries. Hi ha cap notícia al respecte?

Només sabem el que va dir el Papa, i hem parlat amb els bisbes de Canàries, que estan molt contents i receptius, però no en tenim més informació. Seria la primera vegada que el Papa Francesc visita Espanya i la primera que un Papa visita l’arxipèlag canari. És un signe de la importància que el Pontífex dona al drama de les migracions. En aquest sentit, aprofito per recordar que el 29 de setembre té lloc la campanya de la CEE sobre les migracions, i recomano a tothom formar-se i reflexionar sobre aquest tema llegint l’exhortació pastoral que se’n va fer. A més, també hem fet un pòdcast sobre aquest tema, per ajudar a crear comunitats cristianes acollidores, i que  no es deixin endur pels estereotips i per la desinformació.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!