El secretari general de la Conferència Episcopal Espanyola, José María Gil Tamayo, ha dit aquest dimecres al matí a Ràdio Estel que se sent més alleujat amb la nova llei de l’avortament. En el Mirador de l’actualitat del programa El primer cafè, el nou portaveu dels bisbes ha recordat que l’Església té dret a opinar sobre temes d’interès públic, i encara més en una qüestió com la defensa de la vida, que no és ideològica ni partidista. “Si l’àmbit públic s’entén en un sentit democràtic i més social, com a societat civil més enllà dels poders i els partits polítics, l’Església sempre té una paraula a dir una paraula a dir”, ha dit. En aquest sentit, ha rebutjat qualsevol acusació que titlli l’Església de “propera a la inquisició o a la ultradreta”, ja que el tema de l’avortament, segons Gil Tamayo, “no és ni de dretes ni d’esquerres, sinó d’humanitat”. El portaveu eclesial ha afegit que la reforma del ministre Ruiz Gallardón no és la que li agradaria més perquè, com ja va dir Joan Pau II l’any 1982 a Madrid, ha recordat que “no es pot legitimar mai la mort d’un innocent”.
D’altra banda, Gil Tamayo ha aclarit el context de la declaració que va fer en nom de l’Episcopat Espanyol l’endemà que el president Artur Mas anunciés la data i la doble pregunta de la consulta sobre la independència. El portaveu eclesial ha aclarit que l’únic que va fer és “repetir allò que la Conferència Episcopal Espanyola ha fixat en uns textos, que són la instrucció aprovada en una plenària al novembre de 2002, un document de l’any 2006 on es qualificava la unitat de bé moral i una declaració publicada per la Comissió Permanent a l’octubre de 2012”. Recordem que el portaveu de la Conferència Episcopal Espanyola qualificava de moralment inacceptable la consulta en els termes en què s’està plantejant perquè, segons va dir, trenca amb el valor de la unitat. En aquest sentit, José María Gil Tamayo ha defensat l’autoritat moral i la iniciativa dels bisbes de Catalunya a l’hora d’orientar els creients catalans sobre un tema com el futur i l’organització política del país. Ha recordat que “els pastors amb potestat ordinària sobre les seves pròpies diòcesis, en aquest cas les catalanes, són els qui han d’opinar i adreçar-se als seus ramats”.
El secretari general dels bisbes espanyols també s’ha referit a la celebració del Dia de la Sagrada Família el 29 de desembre a la basílica de la Sagrada Família de Barcelona, en connexió amb Loreto i Natzaret, i a la de Madrid amb milers de creients al carrer. José María Gil Tamayo ha qualificat de “contagi polític” totes les interpretacions que s’han donat sobre un possible acostament del Papa Francesc a l’Església catalana en detriment de l’espanyola, i ha definit com un “gran tresor mundial” el temple d’Antoni Gaudí. El portaveu de la Conferència Episcopal ha comentat que té “un somni, que és aconseguir que tothom, des de qualsevol lloc del món, visiti almenys una vegada la basílica de la Sagrada Família”. Gil Tamayo ha vinculat “al procés de preparació per als dos Sínodes sobre la família, el d’aquest any i el del 2015, la connexió establerta pel Sant Pare entre el temple de Gaudí a Barcelona i els de Natzaret”. Recordem que el prefecte del Pontifici Consell per a la Família, Vincenzo Paglia, presidia la celebració del dia 29 a Barcelona convidat pel cardenal Lluís Martínez Sistach i com a enviat del Papa Francesc.
Renovació a la cúpula de la CEE
Sobre la renovació de la presidència i la cúpula de la Conferència Episcopal Espanyola al març, amb la sortida del cardenal Antonio María Rouco perquè esgota els seus mandats, Josè María Gil Tamayo ha admès que el Sant Pare pot condicionar d’alguna manera l’elecció perquè, pocs dies abans de la Plenària, tots els pastors de les diòcesis espanyoles completaran la visita ad limina al Vaticà. “Els bisbes tenen l’oïda fina i saben agafar els tons eclesials”, ha assegurat. També ha recordat que els prelats, “com a pastors, viuen en comunió amb el Papa, i els bisbes espanyols estan en aquesta línia”.
El nou secretari general de la Conferència Episcopal Espanyola, elegit ara fa un mes i mig en l’anterior assemblea plenària, ha assegurat que l’Església ha de fer autocrítica i “ha d’aprendre de la comunicació per acostar-se als més necessitats i per portar l’evangeli a tota la societat”. José María Gil Tamayo, de 56 anys, és periodista, sacerdot de la diòcesi de Mèrida-Badajoz i, des del 2006, també consultor del Consell Pontifici de les Comunicacions Socials. Abans d’arribar a l’actual càrrec, ja havia estat entre 1998 i 2011 director del Secretariat de la Comissió Episcopal de Mitjans de Comunicació. Abans del conclave que va elegir el Papa Francesc, Gil Tamayo va participar com a portaveu en castellà dins el servei de comunicació de la Santa Seu.
Per escoltar l’entrevista completa, clica aquí (a partir del minut 26’40”)